Köşe Yazısı

Bir Bedende İki Can Türkiye-Azerbaycan ( Prof. Dr. Mustafa Talas Yazdı )

ASES Organizasyon ile Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nin işbirliği ile Azerbaycan’ın Prestijli Tatil Merkezi Quba Şehrinde bir kongre organizasyonuna düzenleme kurulunda bulunarak ve davetli konuşmacı statüsüyle dahil oldum. Bu kongre organizasyonunun..

Bir Bedende İki Can Türkiye-Azerbaycan  ( Prof. Dr. Mustafa Talas Yazdı )

ASES Organizasyon ile Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nin işbirliği ile Azerbaycan’ın Prestijli Tatil Merkezi Quba Şehrinde bir kongre organizasyonuna düzenleme kurulunda bulunarak ve davetli konuşmacı statüsüyle dahil oldum.

Bu kongre organizasyonunun bir günü Quba Şehrinde gerçekleşti ancak geriye kalan dört gününü Bakü Şehrinde geçirdik.

Öncelikle bu organizasyonun içerisine bizleri dahil eden ASES Başkanı Sayın Ali Söylemez’e emekleri için teşekkür ederim. Bundan hemen sonra Niğde’den itibaren her zamanki değişmez yol arkadaşlığımı yapan NÖHÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Lokman Zor Kardeşim’e de içtenlikle teşekkürlerimi bildiririm. Yakın Dostum Ankara HBV Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Şahin’e de yol arkadaşlığı ve katkıları için teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Yol Arkadaşlarımızdan olan Hemşehrilerim Sayın Ekrem Uzunyol, Sayın Basri Ordu ve Sayın İbrahim Kaya’ya da hem emekleri için hem de arkadaşlıkları için teşekkürlerimi sunarım.

Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nin Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mahire Hüseynova, Atatürk Merkezi Başkanı ve Milletvekili Sayın Nizami Caferov, Bakü Slavyan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Anar Nağıyev, Filologiya Fakültesi Dekanı Sayın Könül Hüseynova, Filologiya Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Elman Quliyev’e ilgi ve alakalarından ötürü teşekkürlerimi iletiyorum.

Azerbaycan’a en son Ekim 2018’de gitmiştim. Aradan geçen 4,5 senede çok büyük düzeyde gelişme kaydettiğini yaşayışa baktığımızda görebilmek mümkündür. Hem insanların gelirlerinin artmış olması hem de paralarının değerini korumuş olduğunu görmek beni kardeşlerimiz adına sevindirdi. Çünkü o tarihte de dolar 1.7 manat idi şimdi de 1.7 manat. Bunu başarabilmek önemli bir beceridir. Ekonomideki gelirin tabana yansımasında hala sorunlar olsa da, günümüzde, eskiye göre düzelmiş bir iktisadi vaziyeti gözlemlemek hiç zor olmadı. Elbette orada da hayat pahalılığı mevcut ancak bizdeki ölçüde olmadığı açık bir gerçekliktir. Ayrıca insanların kendine güvenlerinin gelmiş olduğunu ve önlerini daha rahat görebildiklerini gördüğümü de ifade edebilirim.

Azerbaycan’da bu süre zarfında ortaya  çıkan en önemli değişiklik Türkiye’ye bakış açısı konusunda olmuştur. 2. Karabağ Savaşı sonrasında adına “Kardeş Kömekçiliği” dedikleri Türkiye’nin kendilerinin yanındaki sağlam duruşuna minnettarlıklarını her ortamda iliklerinize kadar hissetmektesiniz. Sokaktaki satıcılardan şoförlere kadar, rektör ve rektör yardımcılarından milletvekillerine kadar herkesin Türkiye’ye olan güveni en üst seviyeye çıkmış durumdadır. Her kim ile görüştüysek bize saygıdeğer ifadeler kullandı ve baştacı etti. Bu çok önemli bir olgudur. Aynısının burada da olduğunu kardeşlerimize çeşitli vesilelerle kanıtlama mecburiyetimiz olduğunu düşünmekteyim. Öyle ki, dünyada bir benzeri olmayan ikili ilişkinin stratejik derinliği rakip konumundaki ülkeleri kıskandıracak bir boyut kazanmış durumdadır.

Azerbaycan’da bulunduğumuz sürede bize rehberlik eden Hörmetli Prof. Dr. Elman Quliyev ilk andan son ana kadar adım adım emek ortaya koydu. Kendisine ekibimiz adına ayrı bir parantez içinde teşekkür etmeyi vazife addediyorum. Sayın Quliyev ile birlikte, işbirliği yaptığımız üniversitenin yanı sıra, Atatürk Merkezinde kitap ve ödül takdim törenine de iştirak ettik. Azerbaycanlı kardeşlerimizin heyetimize karşı bu ilgisine mazhar olmaktan kıvanç duyarız.

İkinci gündeki bu işbirliği ve koordinasyon toplantılarından sonra üçüncü günde Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nin Turizm Şehri Quba’daki yerleşkesinde kongremizi icra ettik. Dolu dolu etkinliğin olduğu bugünde aynı zamanda Azerbaycan-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Birliği ile Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nin birlikte organize ettiği Azerbaycan-Özbekistan Kültür Merkezinin açılışına tanıklık ettik. Son derece seçkin davetliler arasında bize de yer vermeleri ayrıca anlamlı ve değerli olmuştur. Ev Sahipliği yapan Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mahire Hüseynova, Filoloji Fakültesi Dekanı Könül Hüseynova ve Filoloji Alanında Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elman Quliyev bizleri hatırlı Özbek kardeşlerimizin meclisine dahil etmekle kalmamış, aynı zamanda üst seviyede ağırlamışlardır. Azerbaycan’ın Türk Dünyası içerisindeki kilit rolünün Türkiye ile olan ilişkileri kadar Türkistan Bölgesinin Yıldızı olan Özbekistan ile de gelişmiş olmasına tanıklık etmek beni ziyadesiyle memnun etti. Doğu Türklüğü ile Batı Türklüğü arasında köprü olmanın hakkını veren Azerbaycan kendisi kadar Türkiye’ye de değer katacaktır düşüncesi bende hasıl oldu.

Azerbaycan sahip olduğu yeraltı kaynaklarının ve geçiş güzergahındaki avantajlarıyla bölgesinde hızla yükselen değer olma yolunda ilerlemektedir. Bu durum, zamanla yakalanmış olan siyasal istikrarın kıymetli bir sonucudur. Bir ülkede huzur olması için siyasal ve ekonomik istikrarın olmasının şart olduğunun önemli ispatlarından biri olan Azerbaycan parlayan bir yıldız olarak varlığını sürdürmektedir. elbette bu sürekli olan istikrarda Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yürüttüğü denge politikası etkili olmuştur. Bu politika Atatürk’ün politikasını çok fazla andırmaktadır.

Atatürk sevgisinin Azerbaycan’da çok yoğun olması da bizim adımıza gurur vesilesidir. Bunun yanı sıra Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da Azerbaycan’da çok fazla sevilmektedir. Hem kurucu lider hem de şimdiki Başkan Azerbaycanlıların yüreğinin en güzide köşesinde yer almaktadır. Bu çok önemli bir ayrıntıdır.

Dikkatimi çeken en önemli ayrıntılardan biri de millet olma bilinci anlamındaki milliyetçilik Azerbaycanlı kardeşlerimizin en temel özelliğinin olmasıdır. Yediden yetmişe herkes Azerbaycan’ın birliği konusunda konsensüs oluşturmuş durumdadır. Özellikle dost ve kardeş ülkenin vatandaşlarının bu anlayış içerisinde olması ülke geleceğinin de sigortası olmaktadır. Bunun en güzel örneğini de hem yazılı basında ortaya konan yazılar, hem kitap yayınlarında ortaya konan eserler ve hem de üniversitelerin içerisinde açılan milli mücadeleyi milli hafızaya kazıyacak araştırma merkezleri, hatıra köşeleri bize göstermektedir. Bu bağlamda, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mahire Hüseynova öncülüğünde Filoloji Fakültesindeki çalışmalar önemli bir örnek olmuştur.

Zaman içeresinde Azerbaycan’ın daha ileri müreffeh ülkeler arasında yerini alacağı ortadadır. Bunun yanı sıra, Azerbaycan ile birlikte, kalkınma modelleri ile kardeşimizle işbirliğimizi arttırmak bizim en önemli hedeflerimiz arasında yer alacaktır.

( Prof. Dr. Mustafa Talas Yazdı )

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL