Köşe Yazısı

Yerinde Dönüşümü de “TOKİ “Yapmalı!..

6 Şubat depremlerinin ardından yaklaşık 100 bin konutu kullanılamaz hale gelen Malatya’da bir yandan TOKİ aracılığıyla deprem konutları  inşa edilirken diğer taraftan yerinde dönüşüm projesi ile zemini sağlam olan yerlerde vatandaşlara..

Yerinde Dönüşümü de “TOKİ “Yapmalı!..

6 Şubat depremlerinin ardından yaklaşık 100 bin konutu kullanılamaz hale gelen Malatya’da bir yandan TOKİ aracılığıyla deprem konutları  inşa edilirken diğer taraftan yerinde dönüşüm projesi ile zemini sağlam olan yerlerde vatandaşlara kendi yerlerinde ev yapma imkanı sunuluyor ancak artan inşaat maliyetleri yüzünden vatandaşlar yerinde dönüşüme daha istekli olsalar da bu yükün altından kalkmaları mümkün değil.  Bu nedenle yerinde dönüşüm talep eden vatandaşların talep etmeleri halinde evlerini TOKİ’nin yapması daha makul olacaktır.

6 Şubat depremlerinin ardından büyük yıkıma uğrayan Malatyamız ayağa kalkmaya çalışıyor, şu anda şehrin dört bir yanında ağır hasarlı binaların yıkım süreci devam ediyor. Yaklaşık 30 bin bağımsız binanın daha yıkılması bekleniyor. Tüm bu yıkım işlemleri bittikten sonra bir mahalle de on ev varsa yarısı yok olmuş olacak, ortaya birbirinden kopuk hale gelmiş bir şehir ortaya çıkacak. İşte bu dağınık manzaranın ortaya çıkmaması için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından “Yerinde Dönüşüm Projesi” hazırlandı. Projeye göre yerinde ev yapmak isteyen vatandaşlara  devlet tarafından 500 bin lira hibe verilecek ve evin büyüklüğüne göre de en fazla 800 bin lira 10 yıl vadeli faizsiz kredi verilecek. Proje çok güzel, ilk etapta vatandaşlar tarafından da olumlu karşılandı çünkü insanlar onlarca yıldır yaşadıkları mahalleleri bırakıp TOKİ tarafından şehrin dışında yapılan evlere gitmeye çok da istekli değiller. Ancak yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlar, özel müteahhitler tarafından çıkarılan konut maliyetleri karşısında şok olmuş haldeler. Şu anda özel müteahhitler metrekaresi 20 bin liradan yeni evlerinizi yapacaklarını söylüyorlar.  TOKİ gibi 3+1  110 metre kare bir ev bile yaptırmak istese vatandaş karşısına çıkan maliyet 2 Milyon 200 Bin Lira. Devletin 110 metre kare ev için verdiği toplam hibe ve kredi tutarı ise 1 Milyon 250 Bin lira. Neredeyse geriye ödemesi gereken 1 Milyon lira borç kalıyor. Vatandaş hem devlere kredi borcu hem de bankalara kredi borcu ödemesi çok zor. Bu şekilde maddi durumu çok iyi olan küçük bir grup hariç vatandaşların yerinde dönüşüm yapmaları imkansız gibi. Bu nedenle yerinde dönüşüm talebinde bulunan ancak özel müteahhitlere ev yaptırmakta zorlanan vatandaşların konutlarını da TOKİ inşa etsin vatandaş 20 yıl vade ile borcunu TOKİ’ye ödesin. Projenin başarılı olması, şehrin bütünlüğünün korunması için bunun şart olduğu ortada… REMZİ HAYTA -MALATYA FLAŞ HABER

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL