Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, mücbir sebep süresinin sona ermesiyle ilgili sert açıklamalarda bulundu: “Konteynerlerde yaşayan insanlarımız, harabeye dönmüş iş yerlerimiz varken bu karar büyük bir hata! 22 ayda neyi düzeltebildik ki süre bitti?”
6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya çalışan Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, mücbir sebep hali 30 Kasım itibarıyla sona erdi. Ancak bu karar, başta Malatya olmak üzere depremden ağır etkilenen bölgelerde tepkiyle karşılandı. MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, sürenin bitmesinin hem ekonomik hem de vicdani olarak büyük sorunlara yol açacağını belirtti.
“Mücadele Eden Esnaf ve Sanayici Unutuldu”
Sadıkoğlu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Depremin üzerinden 22 ay geçti, fakat Malatya’da ticari hayat hala normalleşmiş değil. 55 bini şehir merkezinde olmak üzere yaklaşık 120 bin vatandaşımız konteynerlerde yaşamaya devam ediyor. Konutların sadece yüzde 13’ü teslim edilebildi; iş yeri teslimi ise sıfır! Esnafımız üçüncü kışını konteynerlerde geçirecek. Bu şartlar altında mücbir sebep süresinin sona ermesi, burada mücadele eden esnaf, tüccar ve sanayiciyi tamamen yalnız bırakmak demektir.”
“İflaslar Kapıda”
Mücbir sebep süresinin uzatılmamasının ekonomik sonuçlarına dikkat çeken Sadıkoğlu, şöyle devam etti:
“TÜİK verilerine göre 102 bin kişi Malatya’dan ayrılmış. Resmi rakamlara girmeyenlerle birlikte bu sayı çok daha fazla. Şehirde ticaret yapmak artık her geçen gün daha zor bir hale geliyor. Eğer mücbir sebep süresi devam etmezse, sadece Malatya’da değil, diğer deprem illerinde de iflaslar kaçınılmaz olacaktır. Esnafımızın ayakta kalması için bu süre mutlaka uzatılmalıdır.”
“Vicdanlara Sesleniyoruz”
Sadıkoğlu, kararın gözden geçirilmesi için yetkililere çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hazine ve Maliye Bakanımıza bir kez daha sesleniyoruz. Bu karar sadece ekonomik değil, vicdani bir meseledir. Bu şartlar altında ticari hayatın normalleşmesi mümkün değil. Mücbir sebep süresinin uzatılması, bu şehirlerin yeniden ayağa kalkabilmesi için şarttır.”
“22 Ayda Neyi Düzelttik?”
Mücbir sebep halinin 4 kez uzatılmasına rağmen hâlâ yeterli adımların atılamadığını vurgulayan Sadıkoğlu, “22 ayda şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelişme olmadı. İnsanlar konteynerde yaşıyor, iş yerleri harabe, göç devam ediyor. Bu şartlarda süreyi sonlandırmak, bölgenin yaralarını daha da derinleştirecektir” dedi.
Esnafın Çığlığına Kulak Verin
Sadıkoğlu’nun açıklamaları, deprem bölgelerindeki zorlu koşulları bir kez daha gözler önüne serdi. Mücbir sebep süresinin sona ermesiyle beraber esnaf ve sanayicinin karşılaşacağı ekonomik zorluklar, daha büyük sosyal ve ticari sorunlara yol açacak gibi görünüyor. Bölgedeki esnaf ve tüccarlar, bu karara karşı yeniden bir değerlendirme yapılmasını bekliyor. REMZİ HAYTA YAZDI
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)