Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük, Malatya’da basın mensupları ile bir araya gelerek vakfın yurt içi ve yurt dışındaki yardım çalışmalarını, hayata geçirilen projeleri ve geleceğe yönelik hedeflerini anlattı. Depremin ardından kentte yapılan çalışmaları yerinde görmek ve yeni projeler üzerine istişarelerde bulunmak amacıyla Malatya’ya gelen Elibüyük, önemli açıklamalarda bulundu.
“Dini, dili, ırkı ne olursa olsun mazlumların yanındayız”
Erdal Elibüyük, Umut Kervanı Vakfı’nın 2013 yılında vakıf statüsü kazandığını belirterek, “Vakfımız, Balkanlardan Kafkaslara, Asya’dan Afrika’ya kadar hiçbir ayrım gözetmeden mazlum coğrafyalara yardım götüren bir kuruluştur. Kurban bağışları, içme suyu kuyuları, katarakt ameliyatları ve cami inşaatları gibi birçok alanda faaliyet gösteriyoruz” dedi.
Ancak Elibüyük, artık sadece temel yardımların yeterli olmadığını ve kalıcı çözümler üretmek gerektiğini vurguladı: “Senede birkaç defa ekmek paylaşmak yetmiyor. İnsanların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamalıyız. Bu yüzden son yıllarda proje odaklı çalışmalara ağırlık verdik.”
Afrika’da süt keçisi projesi: Yardımları sürdürülebilir hale getirmek
Afrika’daki süt keçisi projesi hakkında bilgi veren Elibüyük, “Daha önce kurban eti ulaştırdığımız ailelere artık canlı keçi veriyoruz. Böylece sütünü satabilir, ihtiyaçlarını karşılayabilir ve hayvancılığa teşvik edilebilirler. Böylece kalıcı refah sağlayacak bir model oluşturuyoruz” dedi.
Afganistan’da tarım projeleri başlıyor
Afganistan’da tarıma yönelik büyük bir projeye başladıklarını duyuran Elibüyük, “Afganistan’a yaptığımız ziyarette, su ve iklim koşullarının uygun olduğunu ancak iç savaşın insanları fakirliğe sürüklediğini gördük. Türkiye’den ziraat mühendisleri götürerek toprak analizleri yapacağız. Aynı zamanda bölgeye tohum ve teknik ekipman desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Afrika’da kadınlara meslek edindirme kursları
Afrika’da kadınlara yönelik meslek edindirme kursları açtıklarını belirten Elibüyük, “Kadınların kendi işlerini kurmalarını, ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarını hedefliyoruz. Bu kurslar sayesinde birçok kadının kendi işini kurmasını sağladık” dedi.
Gazze’de dört büyük proje hayata geçiriliyor
Elibüyük, Gazze’deki yardım çalışmalarının savaş öncesinde de devam ettiğini hatırlatarak, “Ateşkes sağlanınca dört büyük projeye odaklanacağız. Bunlardan biri Han Yunus’ta bir hastanenin diyaliz bölümünün yenilenmesi. Yaklaşık 615 bin dolarlık bir projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.
Ayrıca, Gazze’nin kuzeyinde dört aşevi açtıklarını belirten Elibüyük, “Önümüzdeki süreçte dört tane daha açarak sekiz aşevine ulaşacağız. Günlük 2 bin 100 kişiye üç öğün sıcak yemek sağlayacağız” diye konuştu.
Gazze’de konut sorununun çözümü için de projeler yürüttüklerini belirten Elibüyük, “Kalıcı konutlar yapılana kadar çadır mahalleler oluşturuyoruz. Dördüncü çadır mahallemizi kurmak için bağışçılarımızla birlikte çalışıyoruz. Çadır mahallelerinde oyun parkları, ibadethaneler ve sosyal alanlar oluşturuyoruz. Ayrıca, geçici sahra hastaneleri kurmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Depremin yaralarını sarmak için Malatya’da temaslar yapıldı
Deprem sonrası Malatya’da yapılan çalışmaları değerlendiren Elibüyük, “Birkaç günlük ziyaretimizde belediye başkanlarımız, AFAD il müdürümüz, sivil toplum kuruluşları ve iş insanları ile görüştük. Depremin ardından yapılan çalışmaları ve eksiklikleri sahada inceleyerek notlarımızı aldık. Bunları önümüzdeki günlerde basınla paylaşacağız” dedi.
Gençlerin evlenmelerini kolaylaştıran çeyiz seti desteği
Umut Kervanı Vakfı’nın Türkiye’de yürüttüğü önemli projelerden birinin de evlilik yardımı olduğunu belirten Elibüyük, “Maddi imkansızlık nedeniyle evlenemeyen gençlerimize destek olmak için beyaz eşya, çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın, yatak odası ve oturma grubundan oluşan çeyiz seti desteği sağlıyoruz. Şu ana kadar 30’a yakın gence bu desteği sunduk” dedi.
Sosyal marketlerle onurlu yardımlaşma modeli
Van, Ağrı, Gaziantep ve Şanlıurfa’da sosyal marketler açtıklarını belirten Elibüyük, “Bu marketlerin amacı, yardıma muhtaç ailelerin onurlarını muhafaza ederek ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamaktır. İnsanlar burada bir marketten alışveriş yapar gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar” dedi.
20 ilde arama-kurtarma ekipleri kuruldu
6 Şubat depremi sonrası arama-kurtarma faaliyetlerine daha fazla ağırlık verdiklerini ifade eden Elibüyük, “AFAD ile yaptığımız protokoller kapsamında 20 ilde arama-kurtarma ekipleri oluşturduk. İlk eğitimler tamamlandı ve sertifikalar verildi. Orta düzey eğitim ve ekipmanlarla tam teçhizatlı arama-kurtarma ekipleri oluşturacağız. Ülkemiz bir daha böyle bir felaketle karşılaşmasın, ancak gerektiğinde milletimizin hizmetinde olacağız” şeklinde konuştu.
Umut Kervanı Vakfı, dünyanın dört bir yanına umut taşıyor
Erdal Elibüyük’ün Malatya’da yaptığı açıklamalar, Umut Kervanı Vakfı’nın yardım faaliyetlerinin yalnızca acil yardımlarla sınırlı kalmadığını, uzun vadeli projelerle kalıcı çözümler ürettiğini ortaya koydu. İster Afrika’da keçi projesiyle, ister Afganistan’da tarımla, ister Gazze’de hastane inşasıyla olsun, vakıf dünya genelinde ihtiyaç sahiplerine umut olmaya devam ediyor.
Umut Kervanı Vakfı, sadece yardım eli uzatmıyor, insanların kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayarak onlara yeni bir gelecek sunuyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)