Toplantıya Muhtarların büyük ilgi göstermesi dikkat çekerken, Proğrama çok geç katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in gecikmesi Malatya’daki muhtarların tepki göstermesi neden oldu. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve İçişleri Bakanlığı Sivil..
Toplantıya Muhtarların büyük ilgi göstermesi dikkat çekerken, Proğrama çok geç katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in gecikmesi Malatya’daki muhtarların tepki göstermesi neden oldu.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği “Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım” projesi, Malatya’da büyük bir coşkuyla başladı. Proje kapsamında düzenlenen toplantı, Türkiye’nin dört bir yanından gelen muhtarları bir araya getirerek, yerel yönetimlerle devlet arasında daha güçlü bir işbirliği ve toplumsal sorunların çözümü için stratejiler oluşturmayı amaçlıyor.
Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Malatya Vali Yardımcısı Bilal Basrı, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Dairesi Başkanı Suna Üstüner, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yönetim kurulu üyeleri ile Kadın Muhtarlardan Sorumlu Teşkilat Başkan Yardımcısı Hava Rendeci gibi önemli isimler katıldı. Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla adım adım Projenin mimarlığını proje uzmanı ve başarılı çalışmaları dikkat çeken Yeşim Gürsoy yapıyor.
Projenin amacı, muhtarların devletle işbirliği içinde aktif rol alarak, Türkiye’nin sosyal ve çevresel sorunlarına çözümler üretmelerini sağlamak. Çalıştaylar, muhtarların mahallelerindeki ihtiyaçları ve sorunları tespit ederek, bu sorunlara yönelik proje ve çözüm önerileri geliştirmeleri için bir platform sağlıyor.
Öğleden sonra düzenlenen geniş katılımlı oturumda İlk sözü Ev sahibi olarak Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kayısı Kenti Yeşilyurt -Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Alaaddin Aktaş yaptı. Başkan Aktaş Misafirleri Malatya’da ağırlamaktan onur ve mutluluk duyduğunu belirtti ve katılımcılara teşekkür etti.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, muhtarların önemli rolünü vurgulayarak, “Muhtarlarımız, devlet ve millet arasında köprü görevi görerek, en temel demokrasi birimleridir. Onların bilgi ve birikimlerini artırarak, toplumsal sorunlara daha etkin çözümler üretebileceklerini düşünüyoruz” dedi. Başkan Aktürk yaptığı konuşmada özellikle yerel yöneticiler ile Muhtarlar arasındaki iş birliğinin öneminden bahsederek konuşmasını söyle sürdürdü:
TÜRKİYE MUHTARLAR KONFEDERASYONU GENEL BAŞKANI BEKİR AKTÜRK’ÜN MALATYA TOPLANTISINDAKİ KONUŞMASI
Sayın Valim, Sayın İller İdaresi Dairesi Başkanım, Ev sahibi Malatya Muhtarlar Derneği Başkanım Başta Olmak Üzere Tüm Federasyon Başkanlarım, Dernek Başkanlarım, Türkiye’mizin Dört Bir Yanından Buraya Kadar Gelen Birbirinden Değerli Muhtarlarımız, Ve Basınımızın Güzide Temsilcileri,
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı olarak tüm muhtarlarımız ve bağlı derneklerimiz adına öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sayın Bakanımız Ali Yerlikaya’nın tensipleri, İçişleri Bakanlığımızın destekleri ve İller İdaresi Genel Müdürlüğümüzün ortaklığında hayata geçirdiğimiz “Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım” projesinin beşinci toplantısını Selçuklular döneminde Vilayet-i Malatya olarak anılan, bir üstünlük ve asalet ifadesi olarak Darur-Rifa-Saadet, mutluluk yeri olarak tarihten bugüne gelen kayısı diyarımız güzel Malatya’mızda gerçekleştirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz.
“Birlikte Ağladık, Birlikte Güldük: Muhtarların Güçlü Dayanışması”
Bugün burada, 6 Şubat tarihinde yaşadığımız asrın felaketiyle sabah gözlerimizi açtığımız gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Kahramanmaraş merkezli on ilimizi, içlerinde Malatya’nın da bulunduğu, derinden sarsan acı gerçekle mücadelemiz devam ediyor. O anda biz, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak hemen yerimizi aldık ve ne yapmamız gerekiyorsa mücadelemizi verdik. Acılan yaralar derin, kayıplar büyük. Dün bütün gün Malatya’yı gezdik ve özellikle şehir merkezinde ikinci derece yıkım bekleyen binaları görünce hepimiz aynı şeyleri düşündük. Bu mücadele bitmeyecek bir mücadele. Unutmamız gereken derin izler bunlar. Belki maddi kayıpları daha iyileriyle yerine koyacağız ama yitirdiğimiz canlar anılardan öteye gelemeyecek. Bunları anlatarak sizleri o zor anlara tekrar taşımak istemiyorum. Bizler o anı yaşamadığımız için ne kadar empati yaparsak yapalım, sizlerin hislerine rehber olmamız mümkün değil.
“Muhtarlık: Tarihi Değerlerimizi Yaşatan ve Geleceğe Taşıyan Köprü
Dünya her geçen gün daha iyiye gitmiyor. Ekolojik denge bozuldu, tarım değişti, iklimler değişti, felaketler arttı. Buzullar eriyor, kuraklık artıyor, ekonomik şartlar değişiyor. Hepsinden önemlisi, insanlık değişti. Değerlerimiz değişti, inançlarımız, maneviyatlarımız değişti. İşte tam da bu sebeplerden dolayı, her mahallede varlığımızın daha etkin olması, devletle millet arasında daha sağlam köprüler kurmamız gerekiyor. Son dört yıldır, canla başla, işimizden, ailemizden vakit ayırarak bu projelerin peşinde sizlerle buluşuyoruz. Dünya çok hızlı değişiyor, bu hıza yetişemezsek veya değişip dönüşemezsek, bu farkındalıkları sağlayıp önden koşacağız, bizi takip etmelerini sağlayacağız.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak son dört yıldır iki büyük projenin ev sahipliğini yapıyoruz. İlk projemiz olan Türkiye Muhtarları El Ele projesini hayata geçirirken hedeflerimiz içerisinde doğunun batıyla, batının doğuyla buluşacağı bir çalışma gerçekleştirmek, milli birlik ve beraberliğin bu ülke için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamaktı. 12 ilde 10.000’den fazla muhtarımızla bir araya geldik ve Türkiye’nin muhtarları el ele sloganımızla aynı bayrak altında bir bütün olduğumuzun mesajlarıyla güçlendik. Sosyo-kültürel kaynaşmayla tarihimizin geleneklerimizin maneviyatlarımızın kıymetinin önemini hep birlikte yaşadık, daha da içselleştirdik.
“Muhtarlık: Toplumun Temel Taşı ve Kriz Anlarında Güvenilir Destek”
Bugün Malatya ilimizde 5. sini düzenlediğimiz Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım projesiyle de bu vatanın hücrelerini oluşturan mahallelerimizin sorumluları biz muhtarların, devletle millet arasındaki en doğru köprüyü oluşturmak, devletin çözüm aradığı bütün sorunlarda mahalle içerisinde yapılabilecek her türlü çalışmayı daha bilinçli yapabilmek, devletin işini kolaylaştırmak, milletin sorununu hızlı çözüm bulabilmek amacıyla planlanmış bir projedir. Öncelikle kendi camiamızın konularla ilgili eğitimlerini çözebilme kabiliyetini güçlendirip, sonra kamu kurum iş birlikleri ile sorunlar üzerinde projeler geliştirerek, bunları bilinçli bir şekilde uygulamak amacıyla yaptığımız önemli bir eğitim programıdır.
Türk milleti asırlardır birlik, beraberlik içinde hareket etmiş; savaşta, barışta, düğünde, cenazede, felakette, şölende ortak bir tavır sergilemiş; beraber ağlamış, beraber gülmüştür. Bu birlik ve beraberliğin gücünü biz muhtarların, mahallerindeki liderlik, sorun çözme, hızlı iletişim, milletle devlet arasındaki oynadığı rolünü pandemide, depremde, yangında, sellerde, mültecilerde, asayişte hep birlikte gördük, yaşadık. Bugün bu müessesenin kapatılmasını konuşanlar, bu topluluğun nasıl bir birliktelik gücü devletin eli kolu olduğunu iyice görmelerini diliyorum. Muhtarları sadece evrak işinden ibaret görenler, bilişim bu işi yapıyor diyenler, pandemide hasta altı alıp, çay demleyip götürüp, ekmek dağıtan, depremde ailesini çadıra koymadan mahallesine çırpınan muhtarlarımızdan anlıyorum ki, bu insanlar bu görevin ne demek olduğunu bilmiyorlar.
Muhtar, mahallenin ekonomik haritasını, kayda geçmemiş suç haritasını, yeri geldiğinde devletten daha önce bilir. Çünkü içindedir, çünkü mahalleden biridir. Muhtarın bildiklerini bir müdürlük bağlı olduğu bir kurumun bilmesi, yapabilmesi mümkün değildir. Bu olaylar bize gösterdi ki, biz kendimizi anlatamıyoruz. İşte bu çalışmalar, bu”
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Dairesi Başkanı Suna Üstüner ise yaptığı konuşmada Her zaman Muhtarların yanında olduklarını ve sıkıntılarını çözümleri konusunda İç işleri bakanlığı olarak destek verdiklerini belirterek ” Yapılan böyle güzel projelerle Türkiye’nin dört bir yanında gelen Muhtarları bir araya getirip kaynaşma ve tanışma ve dayanışmayı gerçekleştiriyoruz. Bu konuda Bakanlık olarak üzerimize düşen sorumluğu en güzel şekilde yerine getiriyoruz .Bizler bir olursak Ülkede huzur güven mutluluk olur. Katılım gösteren herkese teşekkür ederim ” dedi
Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve Malatya Vali Yardımcısı Bilal Basri kısa birer konuşma yaparak Muhtarlarla birlikte olmaktan ve bu toplantının Malatya’da yapılmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür ettiler. HABER VE RESİMLER- ÖZEL REMZİ HAYTA
MALATYA FLAŞ HABER
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)