Röportaj

Prof.Dr.Bentli:”Maske,Umutla Beklenen Aşı Kadar Koruyucu”

Günlük Türkiye ortalamasının yaklaşık 2 katı test yapıp pozitif çıkan bir hastaya ortalama 6 saatte ulaşıyoruz; maska takma oranı  denetimlerin başarısını gösteriyor, pandemiyle mücadelede bir adım bile geri adım atmayan..

Prof.Dr.Bentli:”Maske,Umutla Beklenen Aşı Kadar Koruyucu”

Günlük Türkiye ortalamasının yaklaşık 2 katı test yapıp pozitif çıkan bir hastaya ortalama 6 saatte ulaşıyoruz; maska takma oranı  denetimlerin başarısını gösteriyor, pandemiyle mücadelede bir adım bile geri adım atmayan tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum; Allah’a şükür Malatya’da hayatını kaybeden sağlıkçı arkadaşımız olmadı; gençlerimize bir şey olmuyor algısını yıkıp,yaşlılarımızı korumak ve doğru şekilde maske takmaya devam etmek zorundayız; unutulmamalıdır ki maskenin umutla beklenen aşı kadar koruyuculuğu var diyen Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep BENTLİ, Flaş Haber İmtiyaz Sahibi Remzi HAYTA’nın sorularını yanıtladı.

 Remzi HAYTA: Sayın Müdürüm, Malatya Covid-19 salgınının başından itibaren çok başarılı bir mücadele verdi ancak yeni normalleşme dönemi ile birlikte neredeyse sıfıra inen vaka sayıları çok ciddi rakamlara ulaştı. Kış mevsimi öncesinde hastanelerimizde ki yatak doluluk oranları özellikle yoğun bakımlarımız için soruyorum ne durumda bunları öğrenebilir miyiz? 

Prof. Dr. Recep BENTLİ: Dediğiniz gibi ilk vakayı 15 Mart tarihinde gördükten sonra o dönemde bir pik bekliyorduk ancak bu gerçekleşmedi bunu da ilk etapta halkımızın hastalığa karşı daha yüksek hassasiyetine ve korkularına bağlıyorum. O dönemde Malatya’da günlük vaka sayısı 10-15 bandında izliyordu ve hatta sıfır olan günlerde oldu. Fakat normalleşme sürecinden de çok sonra Ağustos ayında Kurban Bayramı ile birlikte batı illerinde yaşayan vatandaşlarımızın Malatya’ya ziyarete gelmeleri, iller arası yolcu trafiğindeki artış ve akraba ziyaretlerin sıklaşmasıyla bütün doğu illerinde olduğu gibi bizde de hızla vaka sayılarında artışlar görülmeye başkandı ve nihayetinde Eylül ayının sonlarına doğru pik noktasına ulaştık. Sonrasında 10-15 gün vaka sayısında azalış oldu ancak havaların soğuması ile birlikte maskesiz olarak kapalı mekanlarda daha uzun süre bulunmaya başlamamız, pencereleri kapatmamız yeniden vaka sayılarında artışa neden oldu. Pik yaptığımız vaka sayısının uzağındayız ancak artış hızına bakarsak yeniden bu seviyelere görebiliriz. Bu süreçte Diyarbakır,Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi çevre illerimizi de yakından takip ediyor, Sağlık Müdürü arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Bu illerimizde vaka sayısı bizden çok daha fazla ancak hastalığın seyir sürecine bakacak olursak birkaç hafta sonra biz de benzer rakamlara erişiyoruz o yüzden vaka artışı ilimizde devam edebilir. Şu anda ki rakamlarda pandemi ilimizde yönetilebilir düzeyde, servislerimizde ki doluluk oranımız %40, yoğun bakımlarda ise %75.  Vaka sayımız artmaya devam ederse yoğun bakım yatak sayısında sorun yaşayabiliriz bu nedenle tüm vatandaşlarımızı duyarlı davranmaya davet ediyorum. Kapalı ortamlarda uzun süre bulunmayalım, maskelerimizi mutlaka takalım ve havalandırmanın azaldığı kış aylarında kapalı mekanlarda en az 2 metre sosyal mesafe aramızda bulunduralım. Kendi ve sevdiklerinin sağlığı için bu hususların altını çizerek şiddetle tavsiye ediyorum.

Remzi HAYTA: Müdürüm, vatandaşlarımıza şu kritik dönemde neler yapmalarını önerir siniz? Covid-19’tan korunmak için ne yapmalı, her ateşi çıkan test yaptırmalı mı?

Prof. Dr. Recep BENTLİ: Şu anda hastanelerimizin pandemi polikliniklerinde hiçbir sıkıntımız yok o yüzden ateşi olan tüm vatandaşlarımız hastanelerimize başvurabilirler. Zaten orana triyaj dediğimiz bir ön muayene bölümümüz var hastamızın şikayetine göre pandemi bölümüne sevk ediliyorlar. Bu arada son dönemde şunları da duyar olduk vatandaşın hafif ateşi var bunu basit bir soğuk algınlığı olarak görüyor ve 15 gün karantinada kalmamak adına test yaptırmaktan kaçınıyor. Bu anlayışı asla önermiyoruz, doğru da değil test yaptırmadıkları zaman bulaşma olarak diğer insanları, evdeki hane halkını da hasta edebilir. Test yaptırmazsa test edemeyeceğimiz için bulaşın da önüne geçmemiz mümkün değil çünkü o hastayı biz bilmiyoruz.

Remzi HAYTA: Müdürüm bir kişi pozitif tanısı aldıktan sonra nasıl bir süreç bizleri bekliyor? Bu kişi evde mi tedavi görüyor, hastaneye mi yatıyor? Filyasyon ekipleri nasıl çalışıyor? 

Prof. Dr. Recep BENTLİ: Test sonucu pozitif çıktığı taktirde çağrı merkezimiz tarafından ilgili kişi aranıyor ve kesinlikle evden çıkmaması konusunda uyarılıyor, ekiplerin geleceği bilgisi paylaşılıyor. Malatya’da ortalama bir vakaya ekiplerimiz 6 saat içerisinde ulaşıyor, ilaçlarını evine bırakıyor, nefes darlığı sorunu yaşayıp yaşamadığı soruluyor,risk altında olup olmadığını değerlendiriliyor. Sonrasında da her gün ekiplerimiz ve aile hekimlerimiz tarafından bu kişi aranıyor, sağlık durumu soruluyor, hastaneye yatmasını gerektiren bir durum olduğu zaman da 112 Acil Sağlık Ekiplerimiz tarafından hastanın, hastaneye sevki gerçekleşiyor. Malatya’da filyasyon ekibinde 230 arkadaşımız, 85 araçla çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Bu noktada Sayın Valimize teşekkür etmek istiyorum ne zaman araç gerekli olsu bizlere bu imkanı sağlıyor. Araç noktasında sorun yaşamadığımız için çok kısa sürede vakalara da ulaşma imkanımız oluyor.

Bunun dışında eğer hastamız 65 yaş ve üzerindeyse üç gün sonra üniversitede görev yapan bir ekibimiz hastamızı evinde ziyaret ediyor, kapsamlı bir muayeneden geçiriyor, oksijen düzeylerine bakılıyor, hastalığın seyri hakkında bizlere bilgi verecek kan testleri yaptırılıyor ve bu ekipte görev yapan arkadaşlarımız tarafından hastanın, hastaneye yatması gerektiğini söylediği anda da anında hastamızın sevkini yapıyoruz. Bu sistem Malatya’da çok başarılı şekilde uygulanıyor.

Remzi HAYTA: Sayın Müdürüm, grip aşısı Malatya’ya geldi mi? Kimlere grip aşısı uygulanacak? 

Prof. Dr. Recep BENTLİ: Grip aşısı ile ilgili bizlere de çok soru geliyor, şöyle izah edeyim Sağlık Bakanlığımız vatandaşlarımızı e-nabız sistemi üzerinden çok çok risli, çok riskli ve riskli olarak gruplara ayırmış durumda. Geçtiğimiz yıllarda ülkemize 1,5 ile 2 milyon adet grip aşısı geliyordu ve 1 milyon civarında aşı tüketiliyordu çünkü vatandaşlarımız ilgi göstermiyordu. Bu yıl sadece ülkemizde değil dünya genelinde grip aşılarına %20 oranında daha fazla talep var. Örneğin nüfusu bizim gibi olan Almanya bir önceki yıl 30 milyon grip aşısı aldığı için bu yıl 35 milyon adet alıp tüm risk grubunda yer alan vatandaşlarını aşılamış oldu. Fakat bizim %20 oranında bir artış yapmamızın anlamı yoktu bu nedenle Bakanlığımız aşı üreten firmalara baskı kurdu ve yaklaşık 3 milyon adet grip aşısı temin edilecek. Çok çok risk grubunda olanlar aşılarını e nabız sisteminden aldıkları kodla aile hekimlerinde olmaya başladılar. Önümüzdeki haftalarda çok riskli hastalarımızın da isimleri sisteme yansımış olabilir. E nabız üzerinden alınan kod olmadan depodan aşı çıkışı olmayacak bu nedenle aile hekimlerimizi bu anlamda vatandaşlarımızın sık boğaz etmemesini rica ediyorum.

Remzi HAYTA: Müdürüm aylardır sağlık çalışanları durmadan, dinlenmeden gece gündüz mesailerini sürdürüyorlar. Birincisi şu ana kadar Malatya’da kaç sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı, aralarında vefat edenler oldu mu? İkincisi çeşitli illerde sağlık çalışanlarına Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kamplarda moral amaçlı tatil programlarının düzenlendiğini biliyoruz. Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarını üst seviyede tutmak için herhangi bir çalışmanız var mı? 

Prof. Dr. Recep BENTLİ: Şimdiye kadar ilimizde 700-800 civarında sağlık çalışanımız Covid-19’a yakalandı ancak Allah’a şükür ki içlerinde vefat eden olmadı.Sağlık çalışanlarımız bu süreçte tıpkı cephedeki ki askerler gibi asla kaçmadan, en ön safta mücadele ediyorlar. Bakanlığımızın istifa ya da emekli olmak isteyene müsaade ettiği zaman diliminde dahi sorumluluğundan kaçan hiçbir çalışanımız olmadı.Belki kuru kuruya olacak ama her birine teşekkür ediyorum. Şu yoğunlukta motivasyon konusunda herhangi br organizasyon düşünmedik ancak bu süreç geride kaldığında telafi edeceğimizi belirtmek istiyorum.

Remzi HAYTA: Pandemi sürecinde Malatya diğer illerden daha mı başarılı?

Prof. Dr. Recep BENTLİ: Pademiye mücadelede Malatya’nın kendi nüfusuna yakın şehirlerden bir farkı yok ancak şöyle bir avantajımız var o da test kapasitemiz. 2 adet Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 5 adette Turgut Özal Tıp Merkezinde olmak üzere 7 adet PCR test cihazımız var dolayısıyla günlük test kapasitemiz ortalamanın 1,5 -2 katı civarında. Bu anlamda avantajlı konumdayız.

Remzi HAYTA: Müdürüm, Malatya’da denetimler yeterli mi?

Prof. Dr. Recep BENTLİ: Bu süreçte emniyet mensuplarımızda fazlasıyla yoruldu, kendi kurumum olmadığı için daha rahat konuşuyorum başka illerde olmadığı kadar denetim yapılıyor şehrimizde. U yüzden maske takma oranımız daha yüksek, kurallara daha fazla uyuyoruz. Diğer illeri ziyaret ettiyseniz bu süreçte sizlerde bu gerçeği görmüşsünüzdür.

Remzi HAYTA: Müdürüm Son olarak vatandaşlarımıza neler söylemek istersiniz?

Prof. Dr. Recep BENTLİ: Bu süreçte şu hususun altını çizerek gençlerimizi uyarmak istiyorum. Gençlerimize hiçbir şey olmuyor algısını yıkmamız gerekiyor, evet Malatya’da 50 yaş altında başka bir hastalığı yoksa Covid-19 yüzünden hayatını kaybeden vatandaşımız olmadı ama gençlerimizin taşıyıcı rollerini unutmamak gerekiyor. Bu süreçte yaşlılarımızı korumak zorundayız. Dışarıya çıkmak zorunda kalan yaşlılarımıza destek olsunlar,ihtiyaçlarını gidersinler, bu noktada vefa destek gruplarımızdan da yardım alabilirler. Yaşlılarımızın yaşadığı evleri bol bol havalandıralım, odalarını ayıralım, kendimizi hasta olarak kabul edip yanlarına maskesiz gitmeyelim, mümkünse yemeklerini dahi sizlerden ayrı kendi odalarında yemelerini sağlayalım.Yoğun bakımlarımızda tedavi gören hastalarımızın çoğunluğunu yaşlılarımız oluşturuyor, onları korumak zorundayız.

Bunun dışında saat 22:00’da kapatılması gereken restaurant, cafe gibi kapalı mekanlarda uzun süre oturmayalım, sosyal mesafemizi korumaya özen gösterelim.  Bu süreçte maske takmak, mesafemizi korumak ve kişisel temizliğimize dikkat etmek gerekiyor başka da önleyici bir şeyimiz yok. Unutulmamalıdır ki doğru maske takmanın umutla beklenen aşı kadar koruyuculuğu var. Her iki tarafta maske takış ve mesafesini korumuşsa %95 kendinizi korumuş demektir bu oran aşı da dahi yok. Bunu hastanelerimizde bizzat yaşıyoruz. Sağlık çalışanlarımız hastanede maske taktıkları için kendilerini koruyor, hasta olanların hemen hepsi ya dışarıdan virüsü kapmış oluyorlar ya da maskesiz ortamda bulunuyorlar.  Maske, sosyal mesafe ve hijyen…

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL