3.Uluslararası Oğuz Boyları Sempozyumu’nu Arapgir Belediyesi ile birlikte icra etmek üzere 27 Eylül 2023 Günü Memleketimin En Güzel Köşesi Olan Mor reyhan, köhnü üzümü, dolaması, cevizli sucuğu, deli kız baklavası,..
3.Uluslararası Oğuz Boyları Sempozyumu’nu Arapgir Belediyesi ile birlikte icra etmek üzere 27 Eylül 2023 Günü Memleketimin En Güzel Köşesi Olan Mor reyhan, köhnü üzümü, dolaması, cevizli sucuğu, deli kız baklavası, tandır kebabı, düğün yemeği kızartması ile Ünlü Gastronomi Şehri Arapgir’e vardık.
Hem memleketim olması hem de doğal güzelliklerle donatılmış olması benim için çok önemli bir gurur vesilesi olmuştur. Bütün bunların ötesinde sonbaharın henüz başlamamış olması sebebiyle memleketimin her türlü cömertliğinin üst seviyede olması ayrı bir güzellik örneği olarak dikkat çekmekteydi. Kısacası hem coğrafya hem de o coğrafyayı biçimlendiren girişimci insanı ile Arapgir tamamı yabancı olan konuklarımızı mest etti.
Dünyanın dört kıtasındaki sayısız ülkeyi ziyaret etmiş birisi olarak insanımızın özelliklerine başka hiçbir yerde tanık olmadığımı ifade etmek isterim. İnsanımızın zerafeti, güzelliği, pratik zekası, yaratıcılığı, kıvrak zekası, konukseverliği, dürüstlüğü, insanları olduğu gibi kabul eden anlayışları Başkan Cömertoğlu’nda, Kültür Müdürü Sayın Mesut Kavas’ta ve bütün belediye personelinde vücut bulmuştu. Anlayışın bir kültür olduğunu ve insanların karakterinin de kültürüne dayalı olduğunu bize üç gün boyunca hissettiren kıymetli kadroya müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim. En küçük bir talebi bile geri çevirmeyen ve çözüm odaklı çalışan insan portresi çok önemli bir kültürün yansıması olsa gerektir. Bunu da paşalar diyarı olmanın kültürel altyapısı ile izah etmek doğru olacaktır.
Birbirinden güzel, korunmuş ve ayağa kaldırılmış tarihi eserleri, konakları, yaşam alanları çok özel bir diyar ile tanış olduğumuz fikrini bize vermiş oldu. Daha önceden de çeşitli bilimsel ve kültürel etkinliklere birlikte imza attığımız Sayın Başkan Cömertoğlu ve ekibini ben ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lokman Zor tanıyordu. Ancak benimle birlikte ve benim için Arapgir’e gelmiş olan bilim insanları bu güzellikleri bizzat görmüş ve yaşamış oldular. Pek tabii bana da memleketim ve diyarım adına gurur duymak düşmüş oldu. Arapgir’in güzel iklimi, doğası, bu doğadan gelen güzellikteki sebze ve meyveleri farklı bir mikroklimal bir bölgede bulunduğumuzu yanımızdaki her bir bireye iliklerine kadar hissettirdi. Coğrafyayı vatan yapanın güzel insanlar olduğunu bizlere bir defa daha Sayın Başkan ve ekibi göstermiş oldu. Sayın Başkan Haluk Cömertoğlu ve Arapgir Belediyesi Kültür Müdürü Sayın Mesut Kavas’a hem kendim, hem kentim, hem sempozyum ekibi ve katılımcılar adına teşekkür ediyorum.
Sayın Başkan Arapgir için neden bir başkandan daha fazlasıdır? Bunu biraz kişisel gözlemlerime göre ve bir biliminsanı tarafsızlığı ile izah edeyim:
Öncelikle bütün benliğini Arapgir odak noktasına göre şekillendiren bir güzel insan olması her şeyin başı oluyor. İşin besmelesi “her şey birden başlar ama birlikte olunarak başarılabilir felsefesi” ile oluşur, gelişir ve ilerler oluyor. Başkandan önceki Arapgir’i bilenler ahır gibi handan bir kafe-restaurant ve butik otel çıkarması ile nasıl bir seviye ile başladığını bilir. Ayağa kaldırılan tarihi eserler can çekişmekten kurtulmuştur. Ayrıca konakların her biri işlevsel hale getirilerek bir daha çökmekten ve yeniden restorasyon masrafından kurtarılmıştır. Malatya İli sınırları dahilinde bu kadar küçük bir bütçeyle bu kadar büyük ölçekli bir başarı hikayesi yoktur. Daha büyük bir bütçeli belediyede aynı başkan çok daha büyük işler başarır bu da gerçeğin ta kendisidir. Bunların daha iyi anlaşılmasını isteyenleri Arapgir’i görmeye ve gezmeye davet ediyorum.
Elli bin ile yüz bin arasındaki bir insan topluluğunu tek bir problem çıkmadan Kayarası Kanyonu’nda Foto kamp Faaliyetleri ile ağırlayan bir başka başarı hikayesi de yoktur. Belki de bu kadar güçlü bir biçimde kitleye hitap eden bir kültürün zirvesi olması gerçeği Başkan ile uğraşan dar kafalıları harekete geçirmiş oldu. Bu gibi başarıların daha büyük başarıların önlenemezliği olgusu ile bazı yetersiz ve kapasitesiz insanları Başkan’a karşı harekete geçirdi. Oysa, pek çok insan bilmiyor ki, bu saldırılar sadece memlekete kaybettirir. Yükselecek olanın yükselişini Allah’tan başka engelleyecek de yoktur yükseltecek de yoktur. Başkan Cömertoğlu kendisine anlamsız bir biçimde saldıranlara bunun da çok güzel cevabını yeni çalışmaları ile vermiştir.
Ülkemizde bahane üretmek yerine, çözüm odaklı çalışan kamu yöneticilerine çok ihtiyaç duyulmaktadır. Sayın Başkan Cömertoğlu da bu şekilde yöneticilerdendir. Kendisiyle defalarca etkinlik yapan bir bilim insanı olarak bunun canlı şahidiyim. Bir taraftan insanlar bu kadar yabancı buraya neden gelir dar kafalılığına sahip iken, Başkan Cömertoğlu sayesinde her seferinde Arapgir’in güzelliklerinin dört kıtaya yayılması gerçeği ortada varlığını sürdürmektedir. Oraya asla yolu düşmeyecek insanlara yolunu düşürmek ayrı bir marifettir. Yolunu düşürdükten sonra çekilen fotolar, görseller, videolar anlık olarak dünyanın başka yerindeki insanların gözlerinin önünde oluyor. Kasım 2021’de yaptığımız faaliyette Arapgir’i tanıştırdığımız Kazakistanlı gençler bir kültür elçisi gibi kendi vatandaşlarına Arapgir’i anlatmaktadır. Görselleri ile her birinde ayrı ayrı Arapgir’e gelme hissi yaratmaktadırlar. Bu yıl meydana gelen asırların felaketi olan depremden minimum düzeyde etkilenmiş olmasına rağmen, gelen Kazakistanlı sayısının yirmili rakamlardan dörtlere düşmesi olgusunu da ayrıca hatırlatmak isterim. Eğer böyle bir korku olmasaydı, Kazakistanlı, Azerbaycanlı ve Özbekistanlı sayısı normalden çok daha fazla olacaktı.
Arapgir’e yöre insanı olmayan insanları getirmeden önce nüfustaki etkisinin çok üstünde bir sosyokültürel etkililiği olduğunu anlatmakta zorlandım. Ancak getirdikten sonra ben konuşmadım. Konuşan Başkan Cömertoğlu, Mürüdürüm Mesut Kavas, Kıymetli Kardeşlerim Ferdi, Furkan ve Alperen Beyler oldu. Konuşan Arapgir oldu. Arapgir’in doğal güzellikleri oldu. Güzel insanların yurdu olduğunu davranış kalıplarıyla da her cana dokunarak gösterdiler.
Evet bir ölçüde coğrafya kaderdir. Ancak o coğrafyayı işleyen, çıkmazları fırsata dönüştüren, insanlara yaşam alanları oluşturan, çareler bulan insan faktörü, o kaderi, yöre insanının lehine dönüştürmeyi başarmıştır.
Yapılmak istenen “Tarih, Gastronomi, Kültür ve Doğal Güzellikler Şehri Arapgir” gelişim stratejisinin başarıya ulaşması bu güzel insanlara destek olmak ile başarılı olabilir. Bir bakıma insanlığın mirası olan birden fazla somut kültürel mirasa tanık olması gereken milyonların bu şehre varışını kolaylaştırmak gerekmektedir.
Bu diyara varmak şimdikinden daha kolay nasıl ulaşılabilir hale gelir? Öncelikle bağlı olduğu il merkezine komşu ilden daha kolay erişilebilir olması gereklidir. Hem Karakaya Barajına yapılacak bir köprü ile hem de çok engebeli olmayan araziye duble yol standardında bir yol yapılırsa hem kilometre olarak kısalır hem de zaman olarak daha kısa süre alır. Şu anda 120 km olan yol eskiden Kırkgöz Köprüsü kullanılırken 80 km idi. Şimdi aynı yere köprü yapmak ülkemiz için çok basit bir şey olmalıdır. Bu yoldan sonra Arapgir’i Arguvan ve Hekimhan ile birlikte Yazıhan üzerinden havalimanına varış güzergahı kolaylaştırılmış olarak yapılmalıdır. Bu güzergahtan olsa 70 km olacak havalimanı şimdi 110 km civarındadır. Bununla beraber Divriği üzerinden Sivas ve Kemaliye üzerinden de Erzincan güzergâhları da düzeltilirse bu şehir Safranbolu ve Beypazarı gibi turizm destinasyonlarını geride bırakır ve insanların kentlerini terk edip göçmelerinin önü kesilmiş olur. Bu çözümler hem transit geçişleri arttırır hem de uzakta bulunan ve hali vakti yerinde Arapgirlilerin memleketlerine daha fazla gelmelerine sebep olur. Bu sayede her türlü sirkülasyonda artış olacağı açıktır.
Başkan Sayın Haluk Cömertoğlu’nun da devletçi bir belediye başkanı ve bizim deyimimizle “Bir Oğuz Uç Beyi” olarak beklentisi bu ulaşılabilirliği arttırmaktır.
Başkanın neden bir başkandan daha fazla olduğunu gösteren en önemli göstergelerden biri de devlette yer almış, güçlenmiş Arapgirliler ile girişimciliği ile ülkemize değer katan Arapgirlileri memleketlerine odaklandırmayı başarmasıdır. Bunun en güzel örneklerinden biri de Arapgir’in yetiştirmiş olduğu en önemli değerlerden biri olan Eski Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Metin Emiroğlu’nu getirdiği bir heyet ile birlikte Oğuz Boyları Sempozyumuna onur konuğu yapmasıdır. Sayın Emiroğlu devlet adamlığı ile ilgili tavrının herkes tarafından anımsanması sebebiyle, Herkes görevdeki bir bakan gibi kendisine değer vermiştir. Bu da memleketimizin ve yöremizin değerlerinin, aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, doğru işler yapanların unutulmadığını ortaya koymuştur. Bu husus da bizim için çok önemli bir gurur vesilesi olmuştur. Doğrusu ben heyetimin yanında çok mağrur oldum.
Bir diğer önemli husus da şudur: Sayın Mehmet Ali Aydınlar’ın Arapgir’e verdiği değeri herkes ziyadesiyle hissetti. Arkadaşlarımdan bazıları Erciyes Üniversitesi’nde bile böyle güzel bir kültür merkezi olmadığını söylediler. Şehir olarak Türkiye’de dokuzuncu olan Kayseri’nin üniversite olarak Türkiye Sekizincisi olan bir diyarda yaşayan profesörün bu ifadeyi kullanması çok anlamlı olmuştur.
Sempozyum için on beşten fazla profesör Niğde, Kayseri, Malatya, Elazığ,Tunceli, Erzincan ve Konya’dan o gün Arapgir’e geldi. Ondan fazla doçent, yine aynı sayıda farklı şehirlerden, doktorlar, araştırma görevlileri ve Kazakistanlı, Azerbaycanlı misafirlerimiz bize omuz verdiler. Sempozyumun sosyal programı kısmında Sayın Metin Emiroğlu’nun önerisiyle İstanbul’dan Gazeteci Dursun Özden’in belgeseli, Sayın Dr. Öğr. Üyesi Ersin Aycan’ın Arapgir fotoğraflarını içeren workshop uygulaması ve Doç. Dr. Fahrettin Geçen’in çocuk portreleri içeren resim sergisi bulunmaktaydı. Bunlar da programa zenginlik katmıştır. Bir Sempozyumun içinde açılış paneli, açık oturumlar, workshoplar, sergiler ve belgeseller olması Arapgir adına da bir gurur tablosu oldu. Bu şekilde bir etkinlik ancak ve ancak Sayın Başkan Haluk Cömertoğlu gibi bir duruş, bakış ve birikime sahip başkan ve ekibiyle yapılabilir. Dünyanın dört farklı kıtasında etkinlik yapmış bir sosyolog olarak söylüyorum ki 3. Oğuz Boyları Sempozyumu mükemmel başladı, mükemmel devam etti ve mükemmel kapandı. Herkes de sağ salim evlerine ulaştı.
Unutmayalım ki “burası Arapgir buraya gelen hiç kimse açıkta kalmaz, yolda kalmaz ve yalnız kalmaz” diyen Sayın Kültür Müdürü Mesut Kavas’tan da çok memnun kaldık. O kültürü uzak diyarlardan, Elazığ’dan ve Malatya’dan her misafiri aldırmalarıyla bilim insanlarına göstermiş oldular.
Arapgir, Başkan Cömertoğlu ve maşallah diye anılacak ekibi siz çok yaşayın.
Saygılarımla
(Prof. Dr. Mustafa TALAS Yazdı )
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim görevlisi
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)