Niğde’de Türk Dünyası Rüzgârı Esti …( Prof. Dr. Mustafa Talas Yazdı ) - Malatya Flaş Haber
Köşe Yazısı

Niğde’de Türk Dünyası Rüzgârı Esti …( Prof. Dr. Mustafa Talas Yazdı )

2 Mayıs 2025 Tarihinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve ASES Kongre Organizasyon işbirliği ile 10. ASES Sosyal Bilimler Kongresi organize edildi.

Niğde’de Türk Dünyası Rüzgârı Esti …( Prof. Dr. Mustafa Talas Yazdı )

ASES Kongre Organizasyon Başkanı Ali Söylemez, bendeniz ve Kıymetli Yol Arkadaşım Doç. Dr. Lokman Zor’un önderliğinde kısa sürede kurumsal kimliğini geliştiren ASES Kongre’nin son büyük icraatını 17 Ülkeden 460’dan fazla bilim insanının katılımı ile gerçekleştirmiş olduk.

Bu kongrenin organizesinde öncü olan NÖHÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan USLU’ya, NÖHÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Nevzat TOPAL’a, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Bülent KARA’ya,  İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. İbrahim ÖZTÜRK’e, NÖHÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Lokman ZOR’a, ASES Başkanı Ali SÖYLEMEZ’e, NÖHÜ Sosyal Bilimler MYO Müdürü Sayın Prof. Dr. Serkan İBİŞ’e, Asistanım Dr. Erkan KARAMAN’a, Kongrede görev yapan ASES Elemanlarına ve Çok Kıymetli Öğrencilerime içtenlikle teşekkür ediyorum.

Bunun yanı sıra Kongreye Makedonya’dan beni kırmayıp gelen Kuzey Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Vecdi CAN Hocam’a, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Mefail RECEP’e; Benim, Lokman Bey’in ve Ali Bey’in davetine icabet ederek kongreye iştirak eden Özbekistan Oriental Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Salimkhon RUSTAMY ve Özbekistan Oriental Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Kamiljon MUROTUMUSAEV’e; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Genel Sekreteri Sayın Doç. Dr. Alp KARACA’ya, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Sayın Dr. Emel YILMAZ’a da içten ve samimi teşekkürlerimi iletmek isterim.

Kongrenin açılışı ASES Başkanı Ali SÖYLEMEZ’in açılış konuşmasıyla başladı. Sayın Söylemez ASES’in Dünya Markası olmak yolundaki hedeflerini ortaya koydu. Hem yurt içinde hem de yurt dışındaki çalışmalarıyla Malatya’dan yola çıkmış bir kurum olarak parlayan bir yıldız olduğunu öne sürdü İkinci olarak Özbekistan Oriental Üniversitesi Öğretim Üyesi Kamiljon MUROMUSAEV Türk Dünyasının, Türk Kardeşliğinin ve Turan’ın önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Nevzat TOPAL Niğde’nin şehir tarihi ve Üniversitemizin geldiği seviyenin tarihi seyrini katılımcılara anlattı. Bunun ardında Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Genel Sekreteri Sayın Doç. Dr. Alp KARACA Kıbrıs ile Türkiye’nin kardeşliğine ve üniversitemiz ile işbirliğinin önemini beyan etti. Sonra konuşan Özbekistan Oriental Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Salimkhon RUSTAMY Özbekistan-Türkiye kardeşliğine vurgu yaparak Türkiye’de ve Niğde’de olmanın bahtiyarlığını dile getirdi. Daha sonra kürsüye gelen Kuzey Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Vecdi CAN Niğde’de bulunmanın bahtiyarlığını dile getirdi. Bundan başka Niğde’deki yakın dostları arasında bendenizi de sayarak Niğde’de defalarca bulunduğunu ifade etti. Sayın Can Hocamız Türkçülük Gününü de anarak Türk Dünyasının Batı Kanadının temsilcisi olarak herkesi Makedonya’ya davet etti. Üniversitemizin Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan USLU da hem Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin Türk Dünyasının odak noktasını oluşturduğunu ve bu konuda öncü üniversite olmanın bahtiyarlığını hissettiğini anlattı.

Kongre katılımcıları açısından da dünyanın 17 farklı ülkesinden 460 aktörün 300’e yakın bildiri sunmuş oldu. Niğde’nin sosyal bilimler alanında önemli katılımlarıyla bilim insanlarına çekim merkezi olması organizasyon komitesi olarak hepimizi gururlandırmıştır.

Sosyal bilimler alanında Niğde’de kongre geleneğinin başlangıcına imza atmış bir akademisyen olarak son yılların en aktif katılımlı kongresinin gerçekleştirilmiş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu hususun hem NÖHÜ’nün hem de ASES’in kurumsal kimliğinin etkisi belirleyici olmuştur diyebiliriz.

Bu kongre için söylenebilecek en güzel ifadelerden birini sahneye dizilen bayraklar oluşturdu. Bizim Bir Millet Sekiz Devlet sözümüzün timsali olan bayraklı seremoni oldukça anlamlı olmuştur. Bayrakların önünde herkesin resim çektirme yarışına girmiş gibi davranması heyecan dolu topluluğun varlığını bize anlatmaktadır.

Törenin sonrasında Sayın Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hasan USLU, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Vecdi CAN, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Mefail RECEP, Özbekistan Oriental Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Salimkhon RUSTAMY, Özbekistan Oriental Üniversitesi Öğretim Üyesi Kamiljon MUROMUSAEV,   Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Genel Sekreteri Sayın Doç. Dr. Alp KARACA ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Sayın Dr. Emel YILMAZ ile fotoğraf çektirme yoğunluğu oluşmuştur.

Fotoğraf seremonisinden sonra, ASES Başkanı Ali SÖYLEMEZ ile Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Genel Sekreteri Sayın Doç. Dr. Alp KARACA arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu tören de hem ASES’in hem de Kardeş Kıbrıs’ın yeni ve dinamik bir üniversitesinin uluslararası başarılarınım ilerlemesinin göstergesi olacağı açıktır.

Yüz yüze katılımların dört ayrı salonda paralel biçimde iki günlük farklı oturumlarla gerçekleştirildiği kongrenin online sunumları da iki ayrı günde tamamlanmıştır. Kongre ekibimizin karşılama ve uğurlamadaki mahareti, yemek organizasyonlarındaki başarılı uygulamaları, konaklama ile ilgili çözümleri takdire şayan olmuştur. Bu başarılı çalışmalardan ötürü Sayın Doç. Dr. Lokman ZOR, Sayın Ali SÖYLEMEZ, Sayın Prof. Dr. Bülent KARA’nın misafirperverliklerini ayrıca takdir etmem gerekmektedir. Ekibimizin kriz yönetimindeki ustalığı başarılı bir kongrenin anahtar rolünü ortaya koymuştur.

Kongre süresinin akşamlarında misafirlerimiz ve ekibimiz ile gerçekleşen özel sohbetler de geleceğin işbirliklerinin moral temellerini oluşturdu. Bu bağlamda Makedonya, Kıbrıs ve Özbekistan eksenli olan yeni icraatların odağında bulunan ASES Kongre Organizasyon’un çalışkan ekibinin marifeti ayrıca takdire şayandır diyebiliriz.

Sonuç olarak hem bizim için hem de partnerlerimiz için geçerli olan bir söz ile yazımı tamamlamak istiyorum: “AŞK İLE ÇALIŞMADA YORULMAK OLMAZ!”. Bir bütün olarak toplumumuzun faydasına olacak her çalışmaya enerji katmaya hazır ve ülküsü olan insanlar hiçbir zorluğu aşılamayacak ve zor görmeden çalışmaya devam edecektir.

Ne mutlu ülkesi ve ülkesi için çalışan ve cana can katan güzel insanlara!  

 

Prof. Dr. Mustafa TALAS

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL