MARDİN (İGFA) – Türkiye tarihinin en önemli zaferi ve dönüm noktası olarak kabul edilen 18 Mart Çanakkale Zaferi 106’ncı yılı kapsamında ülke genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Dünya tarihine adını altın..
MARDİN (İGFA) – Türkiye tarihinin en önemli zaferi ve dönüm noktası olarak kabul edilen 18 Mart Çanakkale Zaferi 106’ncı yılı kapsamında ülke genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Çanakkale Cephesi’nde Türk ordusu olağanüstü bir başarı gösterirken, on binlerce şehit düşen Mehmetçik’e karşın düşmana geçit vermedi.
Askeri kaynaklarda sadece cephede hayatını kaybedenler şehit kabul edilirken Osmanlı kaynaklarından derlenen rakamlarda muharebede şehit olanların sayısının 56 bin 643, sakat kalanların 97 bin 7, kaybolanların 11 bin 178 olarak veriliyor.
Tarihte Mardin’den Çanakkale ve Sakarya Meydan Muharebesi’ne düşmana karşı savaşmak için giden toplam 158 kişi şehit oldu. Kafkas Cephesi’nde 124 Mardinli asker şehit düşerken, Irak cephesinde de 15 Mardinli şehit düştü. Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale, Sakarya ve Doğu Cephesi’nde olmak üzere toplam 500 Mardinli şehit oldu.
Çanakkale Savaşı’nda Türk tarafının toplam zayiatının 251 bin 309 olarak verildiği belirtiliyor. Çanakkale’de en çok şehit veren il 3 bin 737 askerle Bursa olurken, Balıkesir’den 2 bin 779, Konya’dan 2 683, Kastamonu’dan 2 bin 425 ve Denizli’den 2 bin 195 Mehmetçik şehit düştü. Mardin’den muhaberede 1’i yüzbaşı olmak üzere 7 şehidin olduğu belirtiliyor.
MARDİNLİ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ
Baba ismi Mustafa olan er Abdulkadir, baba ismi Musa olan Piyade Er Mehmet, baba ismi Ahmet olan Nizamiye görevlisi er Salih, Baba ismi Mehmet olan Piyade er Selim, Baba ismi Mehmet Arif olan Yüzbaşı Yusuf Ziya, Derik nüfusuna kayıtlı ve baba ismi Yusuf olan Depo görevlisi Er Abdullah ve Midyat nüfusuna Kayıtlı baba ismi Sadun olan Piyade Er Mehmet Mardinli Çanakkale şehitleri olduğu tarih kaynaklarında geçiyor.
İlgili
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)