Ülkemizin batı kısmında yaygın olan ve ekonomik durumu elverişli olmayan yatırımcıların kooperatif hisse ile aldıkları arazi yapılaşması artık Malatya’da yaygın bir hale geldi, ancak bu arazilerin üzerine yapılan yapıların durumlarının ne olacağı merak konusu haline geldi.
Yasal olarak olarak alt yapısının Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir şekilde kurulan kooperatifler resmi olarak kabul görüyor. Hatta kooperatifin kurulu olduğu alandaki hangi arsayı kimin aldığına kadar sisteme işlenebiliyor. Kooperatif hissesi Noter aracılığı ile bir sözleşme imzalanarak kuruluyor. Buraya kadar her şey normal ancak kurulan kooperatifler deprem bölgesinde olunca işin rengi biraz değişiyor.
-KOOPERATİF HİSSELİ ARAZİNİN NORMAL KULLANIM AMACI HOBİ BAHÇESİ-
Haberimizin başında da belirtildiği gibi kooperatif hisse batı bölgelerinde oldukça yaygın ancak genelde bu araziler hobi bahçesi olarak kullanılmaktadır. Yani 21 m2 bir konteynır yerleştirilerek çeşitli sebze fidanları ekilmekte ve sadece vakit geçirmek amacıyla kullanılıyor.
-ARSALARA 70-80-100 m2 KONUTLAR YAPILIYOR-
Malatya ve depremin vurduğu illerde vatandaş artık 70 – 80 – 100 m2 prefabrik yapılar yapmaya başladı.
-VATANDAŞ KORKUYOR –
Şu an için bu kooperatif hisse ile kurulan arsalar ile ilgili Belediyeler sessizliğini korumaya devam ediyor. Ancak şu an için depremin etkilerinin taze olması ve insanların sığınacak, yaşayabilecekleri alanlara ihtiyaç olduğu için bu tür yıkım vs konuları askıya alındığı düşünülüyor.
-SÜREÇ ÇOK BELİRSİZ-
Kooperatif hisseli arsayı almak için gidip bazı bilgileri öğrendikten sonra vazgeçen yüzlerce kişi var. Örneğin elektrik ve su aboneliği alamıyorsunuz. Çünkü arsanın imarı yok. Arazinin içerisinde bir eski yapı bulunuyor direk bu abonelik üzerinden dağıtılıyor ya da kooperatif abonelik alıyor ordan dağılıyor. Su için de durum aynı. Kooperatifin bir hesap numarası bulunuyor MASKİ ve Fırat Elektrik yapılarda bulunan süzme sayaçlardan okuma işlemini yapıyor ve hisse sahipleri bu tutarları kooperatifin hesap numarasına yatırıyor. Kooperatifin yönetimi ise bu parayı topladıktan sonra ilgili kurumlara yatırıyor.
-SÖZLEŞMELER İYİ İNCELENMELİ-
Kooperatifte en çok çekinilen konu ise sonrasında gelebilecek borçlardan dolayı sorumluluk durumlarıdır. Kooperatiften hisse alındığında Noter ortamında bu sözleşme detaylı bir şekilde incelenmeli ve eğer imkân var ise bir avukata da inceletilmelidir. Borçlardan sorumluluk sınırının ne kadar olduğu vs gibi konular sözleşmelerde açıkça belirtilmelidir. Depremden etkilenen vatandaşlar ceplerindeki son paralarını en azından bir ev imkânı olsun, korkmadan uyuyalım vs gibi düşüncelerle girdiği bu işten ilerleyen süreçte zararla çıkmaması için dikkat etmesi gerekiyor.
-BELEDİYELERDEN KONUYA AÇIKLIK GETİRİLMESİ BEKLENİYOR-
Kooperatif hisseli arazinin birinci önceliği güvenilir bir firma ile çalışılmasıdır. Sonradan sorun yaşamamak için iyi araştırılması gerekiyor. İkincisi ise Belediyelerin artık birçok alanda var olan kooperatif hisseli arazilerde yapılaşma durumlarının nasıl olması veya olacağı ile ilgili ilerleyen süreçler için detaylı bir bilgilendirme yapılması gerekiyor.
MALATYA FLAŞ HABER – ÖZEL HABER
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)