Depremin yaralarını sarmak için başlatılan dev projeler kapsamında, Malatya’da yapımı tamamlanan 2.313 kentsel ve kırsal TOKİ konutu için kura çekilişi düzenlendi. Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesi’nde gerçekleşen törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’tan çevrim içi olarak törene katıldı.
Malatya ile birlikte Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde toplamda 24.559 konut, hak sahiplerine teslim edildi. Bu tarihi adım, deprem bölgesinde hayatın yeniden inşası adına önemli bir dönüm noktası oldu.
Malatya’da Tören Coşkusu
Malatya’da düzenlenen törene;Vali Seddar Yavuz,AK Parti Malatya Milletvekilleri İhsan Koca ve İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak,MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu,Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof.Dr. İlhan Gecit, Ak Parti il başkanı Namık Gören,AFAD Genel Müdürü Sadi Ergin,İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Esin Tanrıverdi ve STK temsilcileri, ilgili kurum amirleri ve çok sayıda hak sahibi katıldı.
Kura çekilişi sırasında hak sahiplerinin heyecanı ve mutluluğu, tören alanına yansıyan duygusal anlara sahne oldu.
Konutların İlçelere Göre Dağılımı
Yapımı tamamlanan 2.313 konutun dağılımı şu şekilde oldu:
Çekilen Konut Kuralarının İlçelere Göre Dağılımı | ||||
S. N.
|
İlçeler | Merkez | Kırsal | Toplam |
1 | Akçadağ | 0 | 39 | 39 |
2 | Doğanşehir | 0 | 239 | 239 |
3 | Hekimhan | 553 | 0 | 553 |
4 | Kale | 0 | 25 | 25 |
5 | Pütürge | 298 | 0 | 298 |
6 | Yeşilyurt | 1.152 | 7 | 1.159 |
Malatya Genel Toplam | 2.003 | 310 | 2.313 |
Daha önce teslim edilen TOKİ afet konutlarıyla birlikte, Malatya genelinde;
16.048 konut merkezlerde,
3.703 konut ise kırsalda hak sahiplerine teslim edilerek, toplamda 19.751 konut için kura çekimi tamamlanmış oldu.
Yeni Hayatlara Açılan Kapılar
Konutların kura çekimiyle hak sahiplerine teslim edilmesi, yalnızca barınma ihtiyacını karşılamıyor; aynı zamanda depremin yıkıcı etkilerini yaşayan vatandaşlara moral ve güven aşılıyor. Özellikle Yeşilyurt ilçesinde 1.159 konutun teslim edilmesi, şehrin yeniden toparlanma sürecine büyük bir katkı sağladı.
Bir hak sahibi, kura sonrası duygularını şu sözlerle ifade etti:
> “Bu evler, bize sadece bir yuva değil, hayata tutunma umudu verdi. Allah emeği geçenlerden razı olsun.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Vurgulu Mesaj
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çevrim içi katıldığı törende, projelerin hız kesmeden devam edeceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı: “Deprem bölgesinde bir yıl içinde tüm yaraları sarmayı hedeflemiştik. Bugün bu hedef doğrultusunda önemli bir aşama daha kaydettik. İnşa ettiğimiz her ev, vatandaşlarımızın yeniden hayata başlamaları için bir adımdır.”
Geleceğe Umutla Bakış
TOKİ konutları, sadece Malatya’da değil, tüm deprem bölgesinde yaşamın yeniden şekillenmesinde önemli bir role sahip. Bugüne kadar teslim edilen 24.559 konut, hükümetin “Güçlü Türkiye” vizyonunun somut bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
Malatya’da gerçekleşen bu kura çekimi, şehirde umutların yeniden filizlendiği bir tören olarak hafızalara kazındı. Depremin acılarını unutturmasa da, bu projeler geleceğe dair güçlü bir inanç ve güven oluşturuyor. REMZİ HAYTA- MALATYA FLAŞ HABER
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)