Kültür-Sanat

Lavman Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

BilgiGoBilgiGo – Bilgi sitesi, Bilim ve tarih konularından doğa ve hayvanlar alemi gibi daha birçok konuda ilginç bilgilerin yer aldığı kaynak sitesi. Sindirim sisteminde en sık görülen sorunlardan biri olan..

Lavman Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

BilgiGo
BilgiGo – Bilgi sitesi, Bilim ve tarih konularından doğa ve hayvanlar alemi gibi daha birçok konuda ilginç bilgilerin yer aldığı kaynak sitesi.

Sindirim sisteminde en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlığın giderilmesi için uygulanan lavman işlemi; kabızlık sorunu olan insanların, son zamanda en fazla tercih ettiği tedavi yöntemidir.

Peki lavman nedir, nasıl uygulanır, neden yapılır? Tıp sektöründe sıklıkla adını duyduğumuz lavman tedavisi  hakkında kısaca bilgi verelim.

Lavman Nedir?

Lavman, bağırsaklarda kabızlık sonucu oluşan toksinlerin; sıvı veya yağ solüsyonları aracılığıyla vücuttan atılmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Bu yöntem, sindirim sisteminde çok fazla baskı oluşturarak sancı ve ağrıya neden olan kabızlığın giderilmesinde etkili bir işlemdir.

Önerilen Yazı
Dejavu Nedir? Dejavu Neden Olur?

Lavman, bir çeşit kateter ve tüp yardımıyla bağırsakların boşaltılıp temizlenmesini sağlar. Bu tedaviyle kalın bağırsak yıkanarak; ağır metaller, toksinler ve zehirli maddeler vücuttan atılır.böylece sindirim sistemi düzenlenmiş olur.

lavman nedir

Lavman, temel olarak 3 kategoride sınıflandırılır:

Temizleyici ve boşaltıcı lavmanlar: Genelde kronik kabızlık gibi durumlarda uygulanır. Evde çok basit bir şekilde, birkaç dakikada yapılabilir. Daha çok; elma sirkesi, limonlu su veya sabunlu su gibi karışımlar kullanılır.

Anüsten içeri aktarılan bu sıvılar, en geç 10 dakikada tuvalete çıkmanızı ve bağırsağın temizlenmesini sağlar.

Tedavi edici Lavmanlar: Bu kategorideki lavmanlarda özel ilaçlar kullanılır ve bağırsakların tedavi olması sağlanır.

Besleyici Lavmanlar: Bu kategoride de özel ilaçlar kullanılır. Buradaki amaç bağırsakların temizlenmesi ile birlikte; beslenmesi ve hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.

Lavmanın Faydaları Nelerdir?

Lavman tedavisi kulağa her ne kadar hoş gelmiyor olsa da, sağlığımız açısından oldukça önemli ve gerekli bir uygulamadır. Peki, lavmanın faydaları nelerdir?

Lavmanın kabızlık dışında da birçok faydası vardır. Lavman tedavisi uygulanan insanlarda bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski oldukça düşüktür. Çünkü lavman uygulaması sayesinde bağırsakta bulunan zararlı maddeler temizlenmiştir.

lavmanın faydaları ve zararları, lavman hakkında bilgi

Sindirim sistemi rahatlayarak daha iyi çalışır ve  hazımsızlık gibi sorunlar olmaz. Bağırsakta bulunan ağır metaller gibi birçok zararlı madde vücuttan atıldığı için kolon kanseri vb. hastalıklara yakalanma riski azalır.

Lavmanın Zararları Nelerdir?

Lavman gerektiği durumlarda uygulandığında oldukça faydalıdır. Ancak uzmanlar; çok sık yaptırmanın sağlığa zarar verdiği konusunda özellikle uyarıyor. Bağırsak sistemimizde ‘dost bakteri’ adı verilen bakteri grupları vardır.

Sürekli lavman yaptırılması durumunda, bağırsakların doğal dengesi bozulur ve bu bakteriler görevini yapamaz. Aynı zamanda yine bağırsaklarımızda; besinlerin emilimini sağlayan villus adındaki yapılara zarar vererek bağırsağın yapısını bozar.

Evde Lavman Nasıl Yapılır?

Her ne kadar hastanede doktor kontrolünde yapılması daha doğru olsa da , lavman tedavisini evde kendi imkanlarınızla da yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle eczanelerden lavman seti temin edin. Bu sette torba,kanca ve hortum gibi aparatlar bulunur.

Lavmana başlarken son yarım saatte bir şey yememiş olmanız gerekir. Lavmanın yapılmasına uygun görülen yerler banyo veya tuvalet gibi ortamlar olmalıdır çünkü bazen bu işlemden sonra, tuvalete yetişme ihtiyacı duyabilirsiniz. Ortamın ve ellerinizin hijyenik olmasına da ayrıca dikkat etmelisiniz.

Kaynatılıp ılıtılmış 1 litre suyu, lavman torbasına aktarın. Evlerde yapılan uygulamalarda; papatya suyu, elma sirkesi gibi bitkisel ürünlerden yardım alınırken, bu işlemde  en uygunu limondur. Çünkü limon, bağırsak ph’sını dengeler.

lavmanların tedavisi

Torbaya yarım limonun suyunu ekleyin. Torbayı yerden yüksek bir yere asıp hortumunu takın. Vücudunuzu; dirsekleriniz ve diziniz yerde, kalçanız yukarıda (köpek pozisyonu) olacak şekilde ayarlayın.

İşlem yapılırken canınızın çok yanmaması için anüs bölgenize; vazelin, zeytin yağı veya badem yağı  gibi şeyler sürerek yumuşatın. Daha sonra hortumun ucunu hafifçe anüsten içeri sokun ve sıvının içeri aktığından emin olun.  Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika sürebilir. Asla acele etmeyin. Geç bitmesi çabuk bitmesinden iyidir.

evde lavman nasıl yapılır

Tüm bu işlemlerden sonra ayağa kalkıp vücudunuzu hareket ettirmelisiniz. Yaklaşık 10 dakika sonra bağırsaklarınızın hareket ettiğini hissedersiniz ve  dışkılama işlemi başlar. İdrarın gelmesi, boşaltımın bittiğinin habercisidir.

Lavmanın Yan Etkileri Nelerdir?

Farklı lavman türlerinde bazı yan etkiler görülebilmektedir. Lavmanın yan etkileri şöyledir:

  • Bağırsak hasarı
  • Böbrek hasarı
  • Kan zehirlenmesi
  • Aritmi (anormal kalp ritmi)
  • MSM için HIV olasılığının artması
  • Dehidrasyon ve elektrolit dengesizliği
Lavman tedavisinin amacı nedir?

Lavman tedavisinin amacı genellikle kronik kabızlık sorununu gidermek olsa da, ameliyat öncesi hastalara bağırsakların temizlenmesi için de uygulanır. 

lavman hangi durumlarda yapılır?

Lavman, özellikle kronik kabızlık durumunda tıbbi bir müdahale amaçlı yapılır. Bunun dışında, endoskopi, kolonoskopi, kalın bağırsak ameliyatı ve doğum öncesi bağırsakların tamamen temizlenmesi amaçlı lavman yapılır.

  • Konu Hakkında Bilgilendirici Video

Lavman Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları
Elif Kaya Çakan

BilgiGoBilgiGo – Bilgi sitesi, Bilim ve tarih konularından doğa ve hayvanlar alemi gibi daha birçok konuda ilginç bilgilerin yer aldığı kaynak sitesi.
Sindirim sisteminde en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlığın giderilmesi için uygulanan lavman işlemi; kabızlık sorunu olan insanların, son zamanda en fazla tercih ettiği tedavi…
Lavman Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve ZararlarıElif Kaya ÇakanBilgiGo

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL