Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez uygulanan İndosiyanin Yeşili/Floresan Teknolojisi ile endometrium kanseri ameliyatlarında devrim niteliğinde bir adım atıldı. Hastaların hastanede yatış süresi kısalıyor, komplikasyon riski azalıyor, tedaviye giden yol hızlanıyor.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, endometrium kanseri tedavisinde devrim niteliğinde bir yöntemi başarıyla uygulamaya başladı. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şule Gül Aydın ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel’in ortaklaşa gerçekleştirdiği “Sentinel Lenf Nodu Diseksiyonu Ameliyatı”, İndosiyanin Yeşili/Floresan Teknolojisi ile birleşerek bölgedeki kanser cerrahisinde yeni bir dönemi başlattı.
“LENF NODUNDA METASTAZ VAR MI?”
Endometrium kanseri şikâyetiyle başvuran 60 yaşındaki Dürdane Hanım üzerinde uygulanan bu yöntem, kanserin lenfatik sisteme yayılıp yayılmadığını doğru bir şekilde tespit ediyor. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Dr. Şule Gül Aydın, teknolojinin sağladığı avantajları şöyle özetledi:
“Lenf nodlarını stratejik olarak belirliyor ve sadece şüpheli olanları çıkarıyoruz. Patoloji sonuçlarına göre, lenf nodunda metastaz varsa kemoterapi veya radyoterapi gibi tedaviler planlıyoruz. Bu, hastaya gereksiz cerrahi müdahalelerin önüne geçiyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor.”
“HASTANEDE YATIŞ SÜRESİ MİNİMUMA İNİYOR”
Aydın, daha önce geniş lenf nodu diseksiyonu yapılan hastaların uzun hastane yatış süreleri ve ameliyat sonrası komplikasyonlarla karşılaştığını belirtirken, yeni yöntemle bu sürecin ciddi şekilde kısaldığını vurguladı:
“Minimal invaziv laparoskopik teknikle yapılan bu işlem, hastalarımızın kısa sürede taburcu olmasını sağlıyor. Rahim ağzına enjekte edilen İndosiyanin Yeşili sayesinde lenf nodları floresan ışıkla belirleniyor ve sadece gerekli olanlar çıkarılıyor.”
“KANSER CERRAHİSİNDE GELECEĞE YÖNELİK UMUT”
Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel de bu yöntemin farklı kanser türlerinde de uygulanabileceğini belirterek, “Bu teknoloji, kanser cerrahisinde daha kesin sonuçlar almamızı sağlayacak. Yakın zamanda kendi bölümümüzdeki kanser türlerinde de bu yöntemi kullanmayı planlıyoruz,” dedi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu öncü uygulaması, hastaların hayat kalitesini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda bölgedeki sağlık hizmetlerine ileri teknoloji ve inovasyon getirme misyonunu da başarıyla sürdürüyor. REMZİ HAYTA-ÖZEL HABER
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)