Geçtiğimiz günlerde Hz. Ömer’in, veba hastalığından dolayı Şam’a ziyaret etmekten vazgeçme hikayesini okudum. Bu hikayeden günümüzde çıkaracağımız çok derslerin olduğunu düşünüyorum. Bileniniz bilir ancak bilmeyeniniz için be kısaca hikayeden bahsetmek..
Geçtiğimiz günlerde Hz. Ömer’in, veba hastalığından dolayı Şam’a ziyaret etmekten vazgeçme hikayesini okudum. Bu hikayeden günümüzde çıkaracağımız çok derslerin olduğunu düşünüyorum.
Bileniniz bilir ancak bilmeyeniniz için be kısaca hikayeden bahsetmek istiyorum;
Hz. Ömer (r.a.)’ın hilafeti döneminde, hicretin 18. senesinde çok korkunç bir veba salgını ortaya çıkar ve bu dönemde Şam’a bir ziyaret gündeme gelir. Şam’ın girişinde Ordu komutanı Hz. Ömer’e “Şam’da veba salgının ortaya çıktığını” bildirir Bunun üzerine İbn Abbas rivayetine göre; Hz. Ömer (r.a.) “Bana muhacirleri çağırın.” Der. Muhacirler gelince onlarla Şam’a girip girmeme konusunda istişare eder. Muhacirler bu konuda ihtilafa girerler. Bazıları, “Biz önemli bir iş için çıktık, dönemeyiz” derken bazıları, “Ya Ömer seninle beraber, Resûlüllah’ın ailesi ve ashabından kalan bir kısım insanlar var. Biz senin bunları veba içine atmanı uygun görmüyoruz” derler.
Hz. Ömer (r.a.), Muhacirlerden sonra “Ensarı çağırın” diye emreder. Onlar da muhacirler gibi ikiye bölünürler. Son olarak Hz. Ömer (r.a.) Mekke fethinden sonra bu bölgeye hicret eden Kureyş ileri gelenleri ile görüşür. Onlarda, “Biz senin milleti geri çevirmeni, onları vebaya atmamanı uygun görüyoruz.” Derler.
Bunun üzerine Ömer (r.a.) yanındakileri çağırır ve“ Şam’ı ziyaret etmeden Geri dönüyoruz hazırlıklarınızı yapın” der. Buna mukabil Ebu Ubeyde (r.a.): “Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsunuz?” diye Hz. Ömer’e sorar.
Hz. Ömer (r.a.) bu itiraza şöyle cevap verir:
“Keşke bu sözü senden başka biri söyleseydi! Evet, biz Allah’ın kaderinden Allah’ın başka bir kaderine kaçıyoruz. Görmez misin?”
Günümüzde de Covid-19 salgını etkisini artırarak sevdiklerimizi birer birer aramızdan koparmaya devam ediyor. Hastalığın yayılmasında en büyük etken insanların hiçbir şey yokmuş gibi davranması işi Kaderciliğe bağlaması, Kaderimiz de varsa ne yaparsak yapalım diye tedbiri elden bırakması.
İşte Hz. Ömer’in hikayesinde olduğu gibi elbette bir Kader var ve bunu yaşayacağız ancak aldığımız her karar bizim Kaderimizi çiziyor. Şu dönemde Akraba ve ev ziyaretlerini erteleyelim, hiç işimiz yokken çarşıda pazarda dolaşmaktan vazgeçelim, maske ve sosyal mesafe kuralına ve kişisel temizliğimize özen gösterelim.
REMZİ HAYTA
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)