Özel Haber

ANKARA’YA HIZLI TRENLE YOLCULUĞUM… (Remzi Hayta Yazdı )

Çocukluk yıllarımızda şehirler arası ulaşım aracı denilince aklımıza ilk olarak kara tren gelirdi. Tren hayatımızın o kadar içindeydi ki duygularımıza, özlemlerimize, türkülerime, şarkılarımıza dahi yansımıştı. Kara Tren türküsünü bilmeyen yoktur..

Çocukluk yıllarımızda şehirler arası ulaşım aracı denilince aklımıza ilk olarak kara tren gelirdi. Tren hayatımızın o kadar içindeydi ki duygularımıza, özlemlerimize, türkülerime, şarkılarımıza dahi yansımıştı. Kara Tren türküsünü bilmeyen yoktur herhalde fakat zaman içerisinde demiryollarına yeterli yatırım yapılmaması, kara taşıtlarının yaygınlaşması bununla beraber karayollarının inanılmaz derece de iyileştirilmesi ve hava yollarının erişilebilir olması ile beraber artık demiryolu kullanılmaz hale gelmişti. Bugün 1990 sonrası dünyaya gelen neslin önemli bir kısmı yakın zamana kadar belki de hiç tren yolculuğu yapmamıştır. Demiryolu sadece yük taşımacılığı ve çok az sayıda vatandaşın tercih ettiği bir role bürünmüştü. Oysa daha ilkokuldan beri demiryolu en güvenilir ulaşım aracı olduğu bizlere öğretilirken öte yandan Milli Mücadele yıllarında demiryolu taşımacılığının üstlenmiş olduğu milli vazifeyi asla unutmamak gerekiyordu. Bir taraftan stratejik bir ulaşım aracı olan demiryolu diğer taraftan hem güvenilir hem de diğer ulaşım araçlarına göre daha ekonomikti.

İşte son yıllarda hızlı tren teknolojisinin Türkiye’ye getirilmesi, hızlı tren ağlarının yaygınlaşması, hızlı trene uygun olmayan hatların da en üst düzeye taşınarak modernizasyonlarının yapılması ile birlikte demiryolu yeniden hayatımıza temas etmeye başladı. Özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle Malatya’da sıkışıp kalan binlerce insanın demiryolu aracılığıyla başka şehirlere nakledilmesi, bu ulaşım aracının ne denli önemli olduğunu bizlere acı bir şekilde hatırlatmış oldu. Üzerine depremden kısa süre sonrasında Sivas-Ankara arası hızlı tren seferlerinin başlaması ve Malatya’nın da bu sefere dahil olmak için bölgesel hattın devreye alınması ile birlikte iyiden iyiye bizlere temas etmeye başladı.

Bu yazımın konusunu da uzun yıllar sonra yeniden hem de fazlasıyla cezbedici şekilde hayatımıza giren demiryolu yolcuğu oluşturacak. Dedim ya Ankara Sivas arası hızlı tren seferlerinin başlaması, bu hatla bağlantılı bölgesel seferlerin Malatya’da hizmete girmesi ile birlikte uzun zamandır bu yolculuğu yaşayarak tecrübe etmek, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyordum. Bu düşüncemi Devlet Demiryolları Genel Müdür Yardımcısı Malatyalı Hemşerimiz Doç. Dr. Şinasi Kazancıoğlu Beyefendi ile paylaştım o da çok mutlu olacaklarını ifade ederek yolculuk esnasında vatandaşlarımıza ayrıntılı bilgi verebilmek amacıyla beni misafir yolcu(biletli ) olarak ağırlamaları için davette bulundu ben de zaten çok istediğim bu yolculuğu yapmak üzere davete icabet ettim.

Sabah saat 08.10’da Malatya’da bölgesel tren ile yolculuğum başlamış oldu. Ne yalan söyleyeyim Sivas’a varıncaya kadar eskiden aklımızda kalan manzara eşliğinde yolculuk edeceğimi düşünüyordum ama gördüklerim, yaşadıklarım karşısında ön yargılarım ve negatif tüm düşüncelerim yok oldu. Gelen tüm yolcular güler yüzle karşılanıyor, trenlerin konfor seviyesi üst düzeyde, yolculuk son derece rahat ve güzergah doğa ile iç içe geçmiş şekilde ilerliyordu. Bölgesel tren elbette hızlı trenle hız manasında karşılaştırmak büyük hata olur ancak kesinlikle yavaş değil ve Malatya Sivas arası yolda çok sayıda viraj var üzerine bir de sürekli rampa çıkılan bir yol. Normal şartlar altında Sivas Malatya arası karayollarında çalışan toplu taşıma araçları  3 saat 15 dakika da Sivas’a varıyor, bölgesel trenle de bu yolculuk 4 saat sürüyor. Yol boyunca Hekimhan ve Kangal istasyonlarında tren durarak yolcu alıp indirme işlemlerini de gerçekleştiriyor.

Dediğim gibi sabah 08.10’da Malatya’dan yola çıktım, saat 12.15’de Sivas’a vardım, Sivas- Ankara arası hızlı tren de saat 13.00’da hareket etti ve saat 15.33’de Ankara’ya varmış oldum.  Karayolu ile yaklaşık 9 saat süren yol, demiryolu ile yaklaşık 7.30 saat sürdü, hızlı tren tecrübeme geleceğim ama yolculuk bittiği anda hiç yorulmadığımı fark ettim ve bu enerji ile dinlenmeye ihtiyaç duymadan Ankara’da ki ziyaretlerime başladım.

Hızlı trene gelecek olursak öncelikle son derece konforlu, koltukların uçaklardan farkı yok, koltuklar arası mesafe ayaklarını çok rahat uzatacak kadar uzun, yiyecek içecek ikramı konusunda son derece başarılılar ve fiyatlar çok uygun. Yolculuk da o kadar sessiz ve konforlu ki çay bardağı dahi titremeden sefer yapıyorsunuz. Hava yolculuğunda daha fazla olmak üzere kara yolculuğunda da sıkça görülen kulak ağrısı örneğin bu yolculukta hiç olmadı, yorgunluk olmadı, ani basınç değişimleri olmadığı için bedeniniz sarsılmıyor, titreşim olmadığı için mideniz bulanmıyor kısacası kişisel kanım insan anatomisine en uygun yolcu aracı diyebilirim.

Bir diğer konu dikkatinizi çekmek istiyorum Ankara’ya varış saatim saat 15.30 civarı yani günün ortası ve hayatın aktığı saatler oysa bilenler bilir yolcu otobüsleri sabahın çok erken saatlerinde yaklaşık 06.00 gibi sizi otogara indirir ve o saatte hiçbir resmi kurum açık olmadığı için veya bir ziyarete gittiyseniz insanlar uyuduğu için en az üç dört saat oyalanacak yer ararsınız kendinize bunlar ayrıntı gelebilir ancak benim için çok önemli çünkü tam 9 saat dar bir ortamda yolculuk yapıyorsunuz, uykusuz ve yorgunsunuz bir de üzerine üç dört saat daha çile çekmeniz gerekiyor. Sadece saat konusunda bile tren tercih edilebilir.

Özetle personelin ilgisi, yolculuğun konforu, otobüse göre daha kısa sürmesi ve daha ucuz olması, çok daha güvenli olması nedeniyle bundan sonra yolum Ankara’ya düşecek olursa ilk tercihim tren yolculuğu olacak. İnşallah bu güzel nimet en kısa sürede şehrimize de doğrudan gelir.

ŞİMDİ SÖZÜM MALATYA’MIZI YILLARCA KANDIRAN SİYASİLERİMİZE

Şimdi bir başka konuya geçmek istiyorum. AK Parti Malatya Milletvekilleri her seçim döneminde vatandaşlara hızlı tren seferlerinin Malatya’ya geleceği konusunda söz verip duruyorlar ancak bugüne kadar bu sözlerini tutabilmiş değiller çünkü bu işin takipçisi değiller, bu şehre katacağı artı değerin farkında değiller, becerikli değiller, ısrarcı değiller, gündem oluşturmayı beceremiyorlar, kamuoyu baskısının neleri yaptırabileceğinin farkında değiller hal böyle olunca da maalesef bu sözler havada kalıyor. Bakın bugün Malatyalılar dolaylı da olsa hızlı tren yolculuğu nimetinden yararlanmaya başladıysa bunu çok değerli varlığıyla onur duyduğumuz Malatyalı Bürokratımız TCDD Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu’na borçlular. Bugün Kayseri gibi bir şehir bu hizmetten faydalanamazken Malatya’ya bu imkanı sağlayan değerli bürokratımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. İnşallah siyasiler bu defa bu projeye daha fazla sahip çıkarlar da Malatya’ya bu büyük hizmeti kazandırmış olurlar. Bu proje hayata geçtiğinde Malatya’nın büyükşehirlere ulaşım süreleri yarı yarıya azalacağı için 6 Şubat depremlerinin yaralarını çok daha hızlı sarabiliriz. Bu şehri ayağa kaldırmak istiyorsanız şehre değer katacak bu tür hizmetlere önem vermeniz, nihayete erdirmeniz gerekiyor. Tüm Malatya milletvekillerine ve siyasetçilere duyurulur…

PEKİ HİÇMİ AKSAYAN YÖNLERİ YOK ?

Sivas garında öyle  saygılı memurlar ile karşılaştım ki inanın hala şoktayım. Bunu Sayın Genel Müdür Yardımcımız Hemşehrimiz Şinası Kazancıoğlu müdürümle konuştuk anlattım. Sivas ‘ta Gar  Kontrolörü Cansu  Demirci  Güler, Öyle saygılı bir bayan ki Yolcuların bagaj konusundaki   sıkıntılarını anlatırken dinlerken ben mahcup oldum.,Yine  Yolcu Hizmetleri Şefi  Özdemir Sırmagül harika görevlerini yapan isimlerdi. Evet… Son olarak peki hiç mi aksayan bir taraf yoktu diyecek olursanız vardı ancak bunun sebebi demiryolları değil biz vatandaşlardır. Hızlı tren yolcularının bagaj kuralları, uçaklar ile aynı yani yanınızda sıvı akan, kokan, çuval içinde herhangi bir yük taşıyamazsınız. Maalesef bölgesel trende bu kural geçerli olmadığı için örneğin Malatya’da turşu ile binen yolcu Sivas’a geldiğinde bu bagajı ile binmek istiyor ancak izin yasak olduğu için haliyle izin verilmiyor bu defa vatandaş yaygara koparıyor. Bölgesel tren ile hızlı tren seferleri arasında yaklaşık 45 dakikalık kısa bir süre olunca bu kadar kısa sürede bagajların kontrol edilip uygun olmayan eşyaların ayrılması vatandaşların ısrarı derken zaman zaman tren sefer saatlerinde gecikmeler yaşanabiliyormuş. Yolcuya bilet kesilirken gerekli açıklama yapılsa da henüz yeterli oranda anlaşılıp benimsenmediği için azalarak da olsa bu sorun devam ediyormuş. Vatandaşlarımızın bu güzel nimetten faydalanmaya devam etmesi için gerekli hassasiyeti göstereceğini, kurallara uyacağına ve bu artan talebin Malatya’ya hızlı tren seferlerinin gelmesi noktasında katkı sağlayacağına inanıyorum. Seferler ilk başladığında birkaç defa çeşitli aksaklıklar yaşandı hemen bir kesim yaygara koparmaya başladı sanki hiç uçak seferlerinde rötar olmuyormuş gibi, yolcu otobüslerinde arızalar yaşanmıyormuş gibi. Bakın Başta Şinasi Bey olmak üzere TCDD Bürokratlarının özverisi ile bu hizmet hayata geçti, devam etmesi için hepimizin bu işe destek vermesi, olabilecek aksaklıkları hoş görmesi, hızlı trenin Malatya’ya da gelmesi için talepkar olması gerekiyor.

Benim açımdan utulmaz bir yolculuk oldu, huzur ve güven içerisinde doğanın güzelliklerini izleyerek, çok rahat şekilde en ufak aksaklık yaşamadan Ankara’ya gidip geldim. Sırf bu güzelliği yaşamak için bile herkesi en azından bir kez de olsa tren yolculuğu yapmaya davet ediyorum. Göreceksiniz sizin de bundan sonraki yolculuklarınız da eğer imkan varsa ilk tercihiniz tren olacak…

TEŞEKKÜR

TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk YALÇIN ,TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdür Yardımcısı F.Şinasi Kazancıoğlu’na , TCDD Taşımacılık AŞ. Malatya Bölge Müdürü, Muzaffer Koç’a, TCDD Taşımacılık AŞ Sivas Bölge Müdürü Kadir Taş’a TCDD Taşımacılık AŞ Malatya Yolcu Servis Müdürü Uğur Tuğrul’a yapmış olduğu yardımseverlikten ve misafirperverliklerinden  dolayı teşekkür eder saygılar sunarım.

REMZİ HAYTA-MALATYA FLAŞ HABER

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL