AFAD tarafından 6 Şubat depremlerinin ilk analizinin yapıldığı ve Şubat ayında yayımlanan raporda Malatya ile ilgili şok bir detay yer aldı. AFAD, 6 Şubattaki ilk depremin Kahramanmaraş ve Hatay’ı, ikinci..
Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı 6 Şubat depremleri Coulomb Gerilme Analizi ile tüm ayrıntılarıyla incelendiği raporunu yayımladı.
Bu kapsamda; 6 Şubat 2023 Mw: 7.7 ve Mw: 7.6 Pazarcık – – Elbistan (Kahramanmaraş) ve 20 Şubat 2023 Mw: 6.4 Yayladağı ( Hatay) depremlerinin yarattığı statik gerilme değişimleri hesaplandı.
Yapılan hesaplamalarda; Doğu Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı’nın kesişimi ile Malatya Ovası arasında kalan bölge ile kesişimin hemen güneybatısında DAF’ın Çelikhan-Erkenek segmenti üzerinde 4-5 bar statik gerilme değişimi; Göksun (Kahramanmaraş)’da 5 bar ile başlayan gerilimin batıya doğru 1 bar seviyesine kadar azalarak devam ettiği, İskenderun Körfezi’nde de yine 1-4 bar aralığında gerilim birikimi olduğu gözlemlendi.
AFAD raporuna göre, ilk deprem, Kahramanmaraş ve Hatay’da ikinci deprem ise özellikle Malatya’da daha etkin oldu. Raporda, “Donatı cinsinin seçimi ve işçilikteki kusurlar, yer hareketi tarafından affedilmeyen başlıca olumsuzluk durumlarından biri olmuştur. Akredite edilmiş usta, kalfa ve inşaat işçilerinin yapı inşaatlarında çalıştırılması hususunun önemi tekrar gün yüzüne çıkmıştır.” denildi.
Depreme kaynaklık eden fayların tanımlanması, meydana gelen yüzey kırıklarının tespit edilmesi ve yapısal hasar nedenlerinin ortaya konması amacıyla 10 Şubat-16 Şubat’ta bölgede yapılan saha çalışmalarının sonuçlarını içeren raporda, her iki depremin Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ’da çok şiddetli hissedildiği can kaybı ve ağır hasara neden olduğu vurgulandı.
Depremin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 11 ili içine alan 108 bin 812 kilometrekarelik alanda etkili olduğu aktarılan raporda, “Ülke tarihinde yaşanmış en yıkıcı deprem fırtınası olarak kayıtlara geçen bu iki ana şoka ait kuvvetli yer hareketi kayıtları, saha gözlemleri ve bölge halkından alınan bilgilere göre ilk depremin Kahramanmaraş ve Hatay’da ikinci depremin ise özellikle Malatya’da daha etkin olduğunu söylemek mümkündür.” ifadesine yer verildi….YENİ MALATYA GAZETESİ
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)